Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2008 07:05

Мешканці гуртожитку заблокували трасу Київ–Чоп

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Мешканці гуртожитку по вул. Відінській у Рівному перекривають дорогу Київ–Чоп у четвер 31 січня. Протягом трьох годин водії змушені були об’їжджати ділянку навпроти обласної лікарні
Мешканці гуртожитку по вул. Відінській у Рівному перекривають дорогу Київ–Чоп у четвер 31 січня. Протягом трьох годин водії змушені були об’їжджати ділянку навпроти обласної лікарні

Три години минулого четверга траса Київ–Чоп була перекрита. О 9-й ранку на пішохідний перехід біля обласної лікарні в Рівному вийшло понад сто чоловіків і жінок. Протестували проти виселення з гуртожитку. Водії змушені були їх об"їжджати іншими шляхами.

— Люди, пропустіть хоч "швидку"! — просить 32-річний начальник міської міліції Віталій Чубаєвський. — Нічого ви тут не доб"єтеся, а собі лише проблем наробите.

5-поверховий гуртожиток на вул. Відінській, 10 у Рівному збудували 1970 року. Тоді він належав державі. На поверсі — 40 кімнат площею від 17 до 25 кв. м, дві кухні, два туалети. У будинку одна душова. Кімнати тут давали переважно молодим родинам, інвалідам. Нині в гуртожитку проживає 117 сімей.

1993-го гуртожиток приватизувало товариство "Житлобуд-6". Перший поверх виселили й переобладнали. Нині тут магазини, стоматологічний кабінет. Мешканців інших поверхів попереджали про виселення, однак ті продовжували жити далі. Два роки тому власники будинку запропонували людям викупити свої кімнати по $220 за "квадрат". На це погодилося кілька родин. Решта отримала судові рішення про виселення.

— Тут мешкають переважно інваліди, пенсіонери та вдови, біженці з Баку. Ну де нам взяти гроші на викуп? До того ж більшість не має родичів у місті, — каже 55-річна пенсіонерка Віра Іванюк, яка живе в гуртожитку 34 роки. Раніше жінка працювала каменярем, нині — на пенсії по інвалідності. Чоловіка не має, єдиний син помер 1996-го.

Люди оскаржили рішення суду.

— Просили не виганяти нас, — продовжує Віра Іванюк. — Спочатку справа затихла, а тепер знову приходять повістки: викупляй або йди геть. Тепер просять 320 доларів за "квадрат".

Просять 320 доларів за квадратний метр

40-річна Анжела Саітмуратова має кімнату площею 17 кв. м. Живе з дорослими сином та донькою.

— Нам нікуди йти! — говорить жінка. — Я хворію на епілепсію. Маю лише два дивани, шафу та стіл. Син часто спить на полу. Сусіди живуть так само.

Минулої середи мешканці гуртожитку попередили, що перекриватимуть дорогу. Акцію запланували на четвер. З 7-ї ранку біля будинку чергували міліціонери, умовляли людей відмовитися від планів. Проте ті їх не послухалися.

Рух дорогою відновили опівдні. Мешканці висунули три вимоги до суду: визнати приватизацію гуртожитку незаконною, передати його у власність міста та змусити власників сплатити борги перед комунальниками — близько 100 тис. грн. До прокуратури люди звернулися з проханням заборонити бюро технічної інвентаризації реєструвати їхні кімнати на продаж.

— Ми даємо суду місяць, — кажуть вони. — Якщо нас не підтримають — перекриватимемо дорогу щодня. До того ж маємо й інші методи боротьби.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці гуртожитку заблокували трасу Київ–Чоп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути