середа, 11 червня 2008 07:04

Мера Ужгорода вигнали зі сцени

Автор: фото: Тетяна ГРИЦИЩУК
  Колишні політв'язні і репресовані не дають виступити мерові Ужгорода Сергієві Ратушняку (ліворуч). На відкритті меморіалу жертвам політичних репресій чиновник звинувачує першого заступника губернатора Івана Балогу у переслідуванні
Колишні політв'язні і репресовані не дають виступити мерові Ужгорода Сергієві Ратушняку (ліворуч). На відкритті меморіалу жертвам політичних репресій чиновник звинувачує першого заступника губернатора Івана Балогу у переслідуванні

5 червня в Ужгороді відкрили пам"ятник жертвам політичних репресій. Символічний меморіал із викарбуваними крилами, немовлям у дзвоні, півмісяцем і хрестом заввишки майже 4 м. Встановили його у сквері неподалік обласної державної адміністрації.

— Після довгих років поневолення в таборах сталінських ГУЛАГів частина наших земляків повернулася додому, — каже на відкритті 80-річний Іван Коршинський, голова крайової Закарпатської організації товариства політв"язнів і репресованих. — Багатьом не судилося повернутися на рідну землю.

Коршинський просить вшанувати померлих політв"язнів хвилиною мовчання.

— Цей пам"ятник народився у важких муках. Нам довелося зустрітися з людьми байдужими до нас, черствими, — веде далі Іван Юрійович. — Через 17 років знайшлися люди, які зрозуміли нас. Торік у жовтні з ініціативи першого заступника голови Закарпатської обласної державної адміністрації Івана Балоги розпочалися роботи зі спорудження пам"ятника. Профінансував його голова Секретаріату президента України, наш земляк Віктор Балога. Ми щиро вдячні за їхній шляхетний вчинок.

Ведучий надає слово першому заступнику губернатора Іванові Балозі, 41 рік. Він вітає присутніх із Вознесінням Господнім і відкриттям пам"ятника. Коршинському дарує букет квітів із нагоди ювілею.

— Диктор мене не оголошує, бо Балога йому заборонив, — до мікрофона йде міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк, 47 років. Без запрошення починає говорити. — Репресії — це коли певні політичні диктатори, шизофреніки, психопати в угоду своїм власним амбіціям знищують, переслідують, калічать долі людей, сімей, цілих народів, цілих регіонів. Політичні репресії тривають і сьогодні. Організоване злочинне угруповання, яке в області представляє Іван Іванович Балога, продовжує політичні репресії. При них люди саджаються в тюрми, знімаються з посад. Влада в місті й області узурпована кланом Балог.

— Зженіть його зі сцени, заберіть мікрофон! Це не політичне віче, — викрикують обурені з натовпу.

Не штовхайте мене. Я з вами свиней не пас

— Не треба, він виговориться і сам піде, — каже літня жінка в окулярах.

До Ратушняка підходять п"ятеро чоловіків, двоє у формі міліціонерів. Мер пручається, намагається щось сказати, але через шум слова важко розібрати.

— Не штовхайте мене. Я з вами свиней не пас, — каже Ратушняк. — Помийте руки, а тоді до мене лізьте.

Міліціонери беруть Ратушняка під руки, просять іти. Мер крокує до Івана Балоги, за метр зупиняється. Скоса поглядають один на одного.

Ведучий запрошує до мікрофона Михайла Баника, голову обласної організації Всеукраїнського товариства "Меморіал". Він знімає солом"яного капелюха. Закликає людей помиритися. Після виступів Іван Балога та заступник голови облради Михайло Мартин кладуть квіти до пам"ятника. Хрестяться і йдуть до своїх авто.

Сергій Ратушняк 1994-1998 працював міським головою Ужгорода. Обласна прокуратура порушила проти нього кримінальну справу за відкриття й використання за межами України валютного рахунку без дозволу Нацбанку. 2000-го Ратушняка заарештували, але виправдали й відпустили. Два роки він працював депутатом Закарпатської облради, з квітня 2002 року — мером Ужгорода, потім — народним депутатом четвертого скликання. Втретє міським головою Ужгорода Ратушняка обрали 2006-го. Він є головою Закарпатської обласної організації  Народної партії.

Зараз ви читаєте новину «Мера Ужгорода вигнали зі сцени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути