понеділок, 28 серпня 2006 17:58

Маркевич судитиметься з Димінським

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Мирон Маркевич вважає, що ”Карпатам” не місце у вищій лізі
Мирон Маркевич вважає, що ”Карпатам” не місце у вищій лізі

Півтора тижня тому харківський "Металіст" та львівські "Карпати" зіграли матч 4-го туру чемпіонату України. Завершився він нічийним рахунком 1:1 і словесним випадом президента "Карпат" Петра Димінського, 51 рік. Він заявив, що нинішній головний тренер "Металіста" Мирон Маркевич, 55 років, будує футбол своїх команд на договірних матчах.

Стосунки Маркевича та Димінського мають давню історію. Два з половиною роки тому Мирон востаннє очолював "Карпати". Тоді львівський клуб "вилетів" до першої ліги, а Маркевича Петро Димінський звільнив за кілька турів до завершення турніру.

— Команда за безпосередньої участі головного тренера грала у договірних матчах,— пояснив своє рішення Димінський.

Тоді Маркевич змовчав. Зараз погрожує подати судовий позов.

— Димінському доведеться відповісти за свої слова, — переконаний тренер. — Мої команди не грали в договірних матчах, а клуб Димінського весною себе заплямував (першоліговий матч "Карпати"—"Спартак" (Суми) визнали договірним. — "ГПУ"). Якби до "Карпат" керманичі нашого футболу поставилися жорсткіше, то команда грала б не у вищій, а у другій лізі.

Уперше, згідно з офіційною версією, договірний матч у чемпіонаті України було зіграно чотири роки тому. У першій лізі бориспільський "Борисфен" поступився вдома житомирському "Поліссю" — 1:2. Результат того матчу було анульовано, бо він "пройшов без належної спортивної боротьби".

Викликали підозри і постійні перемоги київського "Динамо" над ужгородським "Закарпаттям" та донецького "Шахтаря" над земляками з "Металурга".

Минулого сезону луцька "Волинь" програла вдома запорізькому "Металургу" — 0:1. Ставки на той матч букмекерські контори не приймали. Запоріжців тоді очолював В"ячеслав Грозний, якого згодом колишній тренер алчевської "Сталі" Анатолій Волобуєв після очного поєдинку назвав пройдисвітом.

Уперше договірний матч у чемпіонаті України було зіграно чотири роки тому

Досить резонансним вийшов і травневий матч між маріупольським "Іллічівцем" та київським "Арсеналом". Столичні футболісти за дивних обставин перемогли 5:3, а захисника "Іллічівця" Володимира Яксманицького після поєдинку звинувачували в його "здачі".

— Чутки про договірні матчі ними і залишаються, — сказав "ГПУ" президент ПФЛ Равіль Сафіуллін, 51 рік. — Довести те, що матч було зіграно нечесно, практично неможливо. Відмова букмекерських контор приймати ставки на той чи той поєдинок — не доказ.

За словами виконавчого директора ПФЛ Анатолія Попова, 57 років, зараз іде збір інформації у справі Димінський—Маркевич. Якщо слова карпатівського президента підтвердяться, справу передадуть до Комісії чесної гри, якщо ні — санкції чекають на самого Димінського.

Колишній форвард київського "Динамо" Віталій Хмельницький, 63 роки, вважає, що Димінський погарячкував.

— Можливо, це чергова його спроба звернути на себе увагу. Чи схильний Маркевич "здавати" матчі? Не знаю, я його на гарячому не ловив. А звинуватити людину просто так — найлегше. Взагалі договірні матчі були, є і будуть. Самому доводилося брати у них участь.

Найгучнішим "договорняком" світового футболу вважається поєдинок чемпіонату Франції між "Валансьєном" та "Марселем", зіграного 12 років тому. "Марсель" за ігри "під килимом" перевели до нижчої ліги і позбавили участі в єврокубках. А минулого року на гарячому впіймали італійський клуб "Дженоа" і не пустили до вищої ліги національного чемпіонату.

Зараз ви читаєте новину «Маркевич судитиметься з Димінським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути