вівторок, 19 лютого 2019 07:50

Мангера випустили під заставу

Автор: УНІАН
  Чотири дні Шевченківський районний суд Києва обирав запобіжний захід Владиславу Мангеру (по центру). З вересня 2016-го він є головою Херсонської обласної ради. Одружений. Виховує сина та доньку
Чотири дні Шевченківський районний суд Києва обирав запобіжний захід Владиславу Мангеру (по центру). З вересня 2016-го він є головою Херсонської обласної ради. Одружений. Виховує сина та доньку

15 лютого Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід голові Херсонської обласної ради 49-річному Владиславу Мангеру. Його взяли під варту до 3 березня. Розгляд справи тривав чотири дні.

У день арешту адвокат Дмитро Ільченко вніс за Мангера необхідну суму застави — 2 млн 497 тис. грн. Де взяв гроші — невідомо.

— Я готовий і надалі співпрацювати зі слідством. Головне — знайти реальних злочинців, — сказав голова облради після виходу зі слідчого ізолятора.

Мангера підозрюють в організації вбивства 33-річної Катерини Гандзюк. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому. Мотивом стала її боротьба із незаконною вирубкою лісів в області. Причетність посадовця встановили за показами свідків. Відео їхніх допитів учасники процесу досліджували в закритому режимі. За версією слідства, Мангер замовив убивство через двох посередників — Олексія Левіна та Ігоря Павловського. Заплатив їм $5,6 тис. Останній знайшов організатора вбивства Сергія Торбіна.

Владислав Мангер свою причетність до злочину заперечує. Хоча знайомство з Левіним підтвердив.

— Він був помічником на громадських засадах депутата обласної ради від Радикальної партії Миколи Ставицького, — розповідає на суді Мангер. — Активний хлопець. Приходив і пропонував: "Давайте щось зробимо". Під час зустрічей ми обговорювали різні питання. В тому числі — волонтерську допомогу учасникам АТО.

Олексій Левін зник улітку торік, коли його назвали причетним до вбивства Катерини Гандзюк. Переховується у Домініканській Республіці в чоловіка на ім'я Денис Пащенко, за словами прокурора Вікторії Коваль. Справжнє прізвище Олексія — Москаленко. Він учасник відомого в Херсонській області організованого злочинного угруповання "Москал". Раніше відбував покарання за організацію вбивств і розбійних нападів на водіїв на Херсонщині. Звільнився достроково.

— Мангеру обрали тримання під ­вартою з правом застави у 2,5 мільйона гривень. А чому не 10 гривень? Чому не літак у Домінікану і валізу готівки? — пише у "Фейсбуку" адвокат 37-річна Євгенія Закревська. — Це не запобіжний захід. Він нічому не може запобігти. Ні тиску на свідків і підозрюваних та їхні родини, ні впливові на слідство, ні знищенню доказів. Ні втечі. Хоча навіщо кудись тікати, якщо все так вдало складається?

Убивство Катерини Гандзюк організував генерал-майор Служби безпеки України 43-річний Данило Доценко, за словами Мангера. Зробив це, аби дискредитувати місцеву поліцію.

— Данило Доценко, який керував СБУ в Херсонській області, був безпосереднім керівником загиблої активістки. Позаштатного агента СБУ з позивним "П'ята", — заявив адвокат Дмитро Ільченко. — Доценко вирішив використовувати Катерину Гандзюк у своїй війні з правоохоронними органами області. Замовив на неї замах.

У СБУ такі звинувачення назвали абсурдними. Однак інформацію перевіряють. Генеральна прокуратура оскаржує арешт із заставою для Владислава Мангера. Апеляційну скаргу подали до Київського апеляційного суду.

— Є три винятки, коли при обранні запобіжного заходу "взяття під варту" суд може не визначати застави, — каже юрист-кримінолог Анна Маляр, 40 років.

— Серед них — злочини, що спричинили загибель людини. Це означає, що у випадку з Владиславом Мангером, який підозрюється в організації вбивства, суд міг і не застосовувати застави.

Розмір застави визначається судом з урахуванням обставин злочину, майнового та сімейного стану підозрюваного. Також враховуються можливі ризики: переховування від слідства або суду, знищення речей або документів, які мають істотне значення для справи, перешкоджання кримінальному провадженню, вчинення підозрюваним іншого злочину. Законом визначається розмір застави. Для особливо тяжких злочинів — саме у такому підозрюють Мангера — межі встановлені від 80 до 300 прожиткових мінімумів. Однак у виключних випадках суд може вийти за ці рамки.

Зараз ви читаєте новину «Мангера випустили під заставу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути