неділя, 03 вересня 2006 16:56

"Люди кажуть, що то зробила землевпорядниця"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Мирослав Пришляк та його дружина Галина із села Вороців  поблизу Львова мало не згоріли у власній оселі
Мирослав Пришляк та його дружина Галина із села Вороців поблизу Львова мало не згоріли у власній оселі

"Пляшка із "коктейлем Молотова" (вибухова суміш, яка на дві третини складається з бензину і на третину з мастила. — "ГПУ") влучила в наше вікно і впала на килим. Кімната запалала. Щастя, що дружина спала обличчям до стіни. Суміш вибухнула за кілька сантиметрів від неї", — згадує 44-річний Мирослав Пришляк, заступник голови села Вороців на Львівщині і голова місцевого виконкому.

23 серпня вночі його родина мало не згоріла у власному будинку. Невідомі вкинули в оселю Пришляка дві пляшки із вибуховою сумішшю.

— Однією мітили у вікно другого поверху. Там спали двоє моїх синів і 12-річний племінник. На щастя, вікно не розбилося. Загорілася стіна і дах. Від вибуху першого "коктейлю" я й прокинувся, зірвався на ноги. Тут шибку нашого вікна пробила друга пляшка. За хвилину з другого поверху примчався син.

19-річному хлопцеві вибухи здалися пострілами.  Він подумав, що батьків убили. Адже за два дні до того на Мирослава Пришляка скоїли напад. У неділю вранці, коли сім"я збиралася до церкви, біля воріт до нього підійшли троє заїжджих молодиків у спортивних костюмах. Вимагали, щоб показав машину, якою начебто скоїв ДТП.

— Я вперше чув про якесь ДТП. Сказав їм, щоб прийшли з дільничним, якщо мають запитання. Один із них витяг металево-гумового кийка і замахнувся мені в голову. Добре, встиг рукою затулитися. Але синець не сходив два тижні, — згадує потерпілий і мимоволі потирає уражене місце.

Землю в селі купують по 1000 доларів за сотку

Пожежу Мирослав Пришляк, його 42-річна дружина Галина і старший син загасили самотужки. Згоріло майна на 5 тисяч гривень — килим, жалюзі, штори.

— Пришляка тут усі знають. Хороший ґазда. Подивіться, яку хату файну має! Він її чесним трудом заробив: свинями ґендлював, на весіллях грає, — розповідає "ГПУ" 70-річна баба Ганя із Вороцева і додає: — Люди кажуть, що то все зробила землевпорядниця. Пришляк із нею давно гризеться. Вона все поле кругом розпродавала, а грошей навіть на клуб не дала, все собі забрала.

Селяни твердять, що погріти руки у Вороцеві є біля чого. Землю тут, за 10 кілометрів від Львова,  купують по $1000 за сотку. Землевпорядником сільради донедавна була 45-річна Ірина Перун.

Наступного ранку після підпалу будинку Пришляка 60 жителів Вороцева перекрили рух міжнародною автотрасою "Львів—Краковець", що веде до Польщі. Вимагали звільнити землевпорядника. Мовляв, Перун зловживала владою і наживалася на громадській землі. Утворилася кількасотметрова автомобільна черга. Чотири години машини пускали в об"їзд Вороцева.

Обласне управління земельних ресурсів дало розписку, що землевпорядниця зі своєї посади заочно усунута. А звільнити її не можуть, бо жінка на лікарняному.

— Мене звинувачують у неправомірному розподілі земельних паїв. Але я лише виконавиця, землю ділить сесія депутатів, — запевнила "ГПУ" по телефону Ірина Перун. — Брешуть, що я роздавала землю чужим людям. У списку пайовиків справді є незнайомі прізвища, але це ті люди, які успадкувати ділянки від померлих жителів Вороцева. Я пропрацювала в сільраді 15 років. Завжди допомагала всім. Та й зараз люди мене люблять. Проти виступають лише кілька селян, яких налаштував голова. Їх 50, а в селі живе 2000! Голова хоче за будь-яку ціну мене позбутися, поставити на моє місце свою людину. Якби люди справді захотіли, я би одразу написала заяву на звільнення.

Ірина Перун запевняє, що дізналася про підпал будинку і побиття Мирослава Пришляка від селян.

За один день міліція у Вороцеві порушила одразу дві кримінальні справи — за фактом підпалу та незаконного перекриття дороги.

— Дві справи за день для такого маленького села — чи не забагато? — каже начальник Яворівського райвідділу міліції Денис Гусашвілі, 31 рік. — Підпал — це злочин, який буде дуже важко розкрити. Щодо перекриття, ми постараємося знайти основних активістів і притягнути їх до відповідальності. Думаю, до ґрат не дійте, а штраф зачинщикам доведеться сплатити.

Водночас селяни переконують, що одноголосно вирішили піти на дорогу.

Зараз ви читаєте новину «"Люди кажуть, що то зробила землевпорядниця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути