вівторок, 11 червня 2019 07:10

"Люди чують новини про мінування й намагаються повторити ті самі дії"

Автор: 112.UA
  Більшість телефонних дзвінків про мінування публічних місць є з Росії, каже Богдан Петренко
Більшість телефонних дзвінків про мінування публічних місць є з Росії, каже Богдан Петренко

14 торгових центрів і столичну станцію метро Академістечко нібито замінували 6 червня. Поліцейські евакуювали майже 10 тис. людей. Роботу будівель заблокували на 3 год. Із початку року зафіксували близько 700 повідомлень про нібито закладення вибухівки.

— Причиною телефонних мінувань може бути Росія, яка намагається впливати на населення, — говорить Богдан Петренко, 40 років, заступник директора Українського інституту досліджень екстремізму. — Українці не будуть негативно ставитися до тих, хто повідомив, але спрямовуватимуть негатив на правоохоронців. Тому це важливий елемент у розхитуванні стабільності в країні.

Хто ще це може бути?

— Телефонні мінування можуть здійснювати конкуренти чи як фактор привертання самими об'єктами уваги ЗМІ. Наприклад, непопулярних торговельних центрів. Від неповнолітніх можуть бути повідомлення про мінування шкіл, коли відбуваються контрольні чи батьківські збори.

Телефонують ледь не 20 відсотків неповнолітніх, більшості з яких не виповнилося 16 років. У дітей не розвинена соціальна відповідальність. Ще одна категорія — люди, які хочуть помститися. Майже половина повідомлень — у стані алкогольного сп'яніння.

Також є ефект "доміно" — коли люди чують новини про мінування й намагаються повторити ті самі дії.

Скільки державних коштів витрачають на перевірку об'єктів?

— Важко порахувати. Я зустрічав цифру 130 тисяч гривень за одну перевірку. Підприємцям важливо в певний час відкрити магазин, а їх затримують. Ускладнюється рух транспорту, падають продажі.

Щоб здійснити перевірку чи евакуацію, оголюються інші ділянки, важливі для безпеки на території міста. Це відволікає поліцію від виконання безпосередніх завдань.

Як визначити, звідки телефонують?

— Складно дістати злочинців із Росії. Вирахувати номери телефонів українців не важко. Переважно телефонують із телефонної будки, зі свого телефона чи з того, що взяли в когось. У багатьох випадках затримують людину того ж дня.

Такі злочини розслідують оперативно. Тому гратися в піжмурки і думати, що не зловлять, не варто.

Як це зупинити?

— Треба з розумінням ставитися до поліцейських, які намагаються захистити. Варто пояснювати дітям, що такі вчинки погані.

Потрібно працювати не з самим фактом чи випадками мінування, а розповідати про затриманих і терміни ув'язнення. Якби такі речі поширювалися, було б значно менше дзвінків.

Зараз ви читаєте новину «"Люди чують новини про мінування й намагаються повторити ті самі дії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути