четвер, 05 липня 2012 05:00

Криза перейшла в гостру фазу

Прес-конференцію Віктора Януковича про підсумки першої половини року перенесли на невизначений термін. Натомість президент запропонував провести зустріч із керівництвом Ради й лідерами парламентських фракцій. Опозиція поставила умову: піде на зустріч тільки в присутності журналістів. Засідання відбулося без опозиціонерів.

— Якщо не вдасться стабілізувати роботу парламенту, треба проводити дострокові вибори, — заявляє президент.

— Поштовхом для скасування прес-конференції стала заява про відставку голови Верховної Ради Володимира Литвина та його заступника "бютівця" Миколи Томенка, — каже директор політолог Віктор Чумак, 53 роки. — Це серйозна парламентська криза. Коли спікер парламенту подає у відставку зі словами: "Народ України розвели", президент не може робити вигляд, що нічого не відбувається. З 2010 року криза була в'ялотекучою і ось переросла в гостру фазу. Це може дати старт кризі суспільно-політичній.

Опозиції нерозумно нехтувати можливістю діалогу з владою, зокрема президентом. Навіть цю владу, яка не задовольняє більшість населення, підтримує достатньо велика кількість людей. Отже, вона зберігає певну легітимність.

Будь-яка, навіть маленька перемога опозиції буде сприйнята дуже схвально суспільством. А нею може бути непідписання Литвином цього закону, а також вето щодо нього Януковича. Тоді закон вважатиметься не прийнятим. Цього треба вимагати щонайменше.

Президент знає, що закон приймався з порушенням усіх процедур. Якщо підпише його, втратить довіру в очах величезної частини населення і вагу як гарант Конституції. Тому діалог з опозиціонерами може принести йому користь.

— Стратегічних наслідків відставка Литвина і Томенка не матиме, бо цьому складу Ради недовго лишилося працювати. Але на кілька місяців робота парламенту буде паралізована і закони не ухвалюватимуть, — каже політолог Сергій Таран, 42 роки. — Це дуже турбує президента. Для обрання нового спікера потрібно, щоб у голосуванні взяли участь 300 нардепів. Такої кількості не буде, бо опозиція його проігнорує.

Закон про мову ухвалювали так брутально, що зробили ведмежу послугу як Януковичу, так і російській мові. Виходить, російська, яку фактично підтримує закон, асоціюється з такими поняттями, як корупція, злочинність, "тушки". І президенту дуже важливо якось відмежуватися від цього.

Основне прохання Януковича до керівників фракцій — не паралізувати роботу парламенту. Інакше люди зрозуміють це так: російську ухвалили, а потім парламент припинив працювати. Хто дестабілізує ситуацію? Той, хто цей закон ініціював.

Дострокові парламентські вибори будуть вигідні Партії регіонів. Адже опозиція не матиме часу на агіткомпанію. А владі це й не треба, бо її кандидатам буде нічого розповісти виборцям.

Зараз ви читаєте новину «Криза перейшла в гостру фазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути