четвер, 22 травня 2008 07:05

Селяни спалили пам"ятники язичницьких богів під Полтавою

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Жителька Яківців під Полтавою Олеся Терещенко прийшла на прогулянку з 8-місячним сином на галявину до пам’ятників язичницьких богів. Каже, що раніше на цьому місці був смітник
Жителька Яківців під Полтавою Олеся Терещенко прийшла на прогулянку з 8-місячним сином на галявину до пам’ятників язичницьких богів. Каже, що раніше на цьому місці був смітник

Перед Великоднем між селами Яківці і Патлаївка під Полтавою невідомі підпалили пам"ятник язичницькому богові Перуну.

— Їздять тут різні чудачки, мечами махають, поклоняються, — намагається пояснити вчинок селян 21-річний Віталій із Яківців. Прізвища не каже. — Ще прийдуть і вб"ють мене.

Вирізьблені з дуба фігури стоять на галявині перед сосновим лісом. У центрі — боги Родина, Перун і Род. Перед ними — прямокутний камінь. Із чотирьох боків ворота з дерева, що символізують сезони та сторони світу. Перед кожними викладені дерев"яні колоди з місцем для вогнища посередині.

У вихідні тут відпочивають жителі Яківців. Андрій Терещенко, 35 років, приїхав із 27-річною дружиною Олесею і 8-місячним сином.

— Якісь люди тут обряди проводять, — каже жінка. — Місцеві бояться. Вони проти, щоб тут збиралися. От і підпалили Перуна. Раніше тут смітник був, а тепер територію прибирають.

Селяни остерігаються людей, які приїздять до жертовника. Їх підозрюють у чорній магії. Приїжджі викупили стару хату неподалік. Місцеві упевнені, що язичники зводять там храм.

Хвіртку відчиняє 22-річний Святослав. У дворі прив"язаний собака. Будівля схожа на церкву, бо не має кутів.

— Я приїхав із Києва охороняти фігури, — пояснює чоловік. — У нас на Лисій горі стоять такі ж, там святилище Перуна. Воно на честь наших предків, яким ми поклоняємося. Це атеїзм, нема віри чи релігії. Проводимо обряди, приносимо хліб, квас і молоко. У Києві  робимо це щосуботи. Такі жертовники є в Запоріжжі і Карпатах. Нема ніякої секти.

Власник подвір"я і хати — 34-річний різьбяр із Полтави Ростислав Лавроненко. Він тримає власну меблеву майстерню. Вісім років тому зробив фігури з художниками з багатьох міст України.

— На горі в Яківцях місцевий археолог розкопав захоронення вояків часів війни. Вирішили поставити пам"ятник на честь цього. Хрестів уже багато, тому різьбярі вирішили поставити в образі богів, — спершу каже Ростислав.

Центральна фігура Перуна складалася з чотирьох дубових колод, мала чотири обличчя. Однак за рік їх спалили. Та художники відновили. Цієї весни ідола пофарбували.

— Її спалили перед Пасхою. Напевно, місцеві алкоголіки, — кривиться майстер. — На спалені стовпи повісили записку з помилками: "Спалені стовби — це було перше попередження. Наступна буде хата. Щоб миром розійтись, покладіть тисячу гривень у пачку з сігарєт під камінь біля дороги".

Ростислав зізнається, що разом із іншими приносить дари богам, вшановує предків.

— Буваємо тут у вільний час, — додає наостанок. — Відзначаємо свята, пов"язані з сонячною активністю. Найближче — Івана Купала. Цього року воно випадає на 22 червня.

Зараз ви читаєте новину «Селяни спалили пам"ятники язичницьких богів під Полтавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути