вівторок, 22 листопада 2016 07:50

Селяни пересварилися за церкву Анатолія Матвієнка

Автор: ФОТО З САЙТА www.tsn.ua
  Храм Успіння Пресвятої Богородиці в місті Бершадь на Вінниччині вказав у декларації ­Анатолій Матвієнко, нардеп від ”Блоку Петра Порошенка”. Після оприлюднення статків вирішив подарувати його громаді
Храм Успіння Пресвятої Богородиці в місті Бершадь на Вінниччині вказав у декларації ­Анатолій Матвієнко, нардеп від ”Блоку Петра Порошенка”. Після оприлюднення статків вирішив подарувати його громаді

— Цю церкву строїли всі потрошки. На прохання Матвієнка (нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Анатолій Матвієнко. — ГПУ) її освятив митрополит Московського патріархату. Рік правили там службу. Але як депутати почали клювати, що віддав церкву москалям, Матвієнка переклинило. Заявив, що віддає храм у власність міста. Вірян це обурило, між конфесіями розгорілися суперечки, — отець 42-річний Олег Мураховський із міста Бершадь на Він­ниччині говорить про храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Церкву у своїй декларації вказав народний депутат з "Блоку Петра Порошенка" 62-річний Анатолій Матвієнко. Після оприлюднення статків вирішив подарувати її громаді. Місцеві депутати відмовились її приймати, мовляв, не мають грошей на утримання. Запропонували віддати вірянам.

— У міськраді заявили — ключі від церкви передаємо священику Київського патріархату, який до будівництва не мав жодного відношення. Наших прихожан це обурило. Люди вкладали в будівництво гроші, силу, а ними нехтують, — продовжує панотець. — Храм зведений на території кладовища. Тут покоїться батько Анатолія Сергійовича. Він вирішив звести святиню у пам'ять про нього. Бершадські бізнесмени давали гроші, техніку. Вважали Матвієнка меценатом, а по документах виявився власником. Дізналися про це з новин.

Коли розгорілася суперечка, я мав зустріч із Матвієнком. Він сказав: "Ви допомагали у будівництві, ви і мали б правити. Але не можу вам віддати, бо молитесь за Путіна".

Анатолій Матвієнко оцінив будівлю у 500 тис. грн.

— Йде боротьба за власність храму. Уступити ніхто не хоче. Буде правильно, якщо богослужіння віряни проводитимуть по черзі. Таке практикують в 101 церкві, які перейшли з Московського патріархату в Київський, — пояснює народний депутат. — Якщо людей такий варіант не влаштує, то хай міський голова вирішить, кому її передати. Я не можу сказати: цим дам, а цим — ні. Мої виборці — віряни різних конфесій.

— Якщо в один день захочуть ­правити вісім конфесій, то кому віддавати храм? Це ще більше всіх пересварить, спро­вокує нові суперечки, — каже голова старообрядницької релігійної громади Павло ­Глазов.

— Місця для богослужіння можуть засновувати релігійні організації, а не фізичні. Як Матвієнко оформив на себе храм — незрозуміло, — каже начальник обласного управління у справах національностей і релігій Ігор Салецький. — Почергове богослужіння проблему не вирішить. Лише призведе до розбрату.

2014-го Анатолія Матвієнка обрали депутатом від "БПП". Із квітня по вересень 2005-го — був головою Ради міністрів Автономної республіки Крим. На себе й дружину задекларував три квартири, дві земельні ділянки, два гаражі, дві машини й електростанцію на Вінниччині. Також володіє дев'ятьма недобудовами. У декларації значиться, що його дружина має агентство нерухомості і спорт-клуб у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Селяни пересварилися за церкву Анатолія Матвієнка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути