Ексклюзиви
середа, 09 листопада 2011 00:45

Крадені ікони знайшли випадково

Автор: Фото надане прес-службою УМВС україни у Вінницькій області
  Слідчий з Вінницького обласного управління міліції несе одну з дев'яти ікон, яких вночі 3 листопада вилучили у двох злодіїв. Міліціонери зупинили їх випадково на трасі біля селя Тростянчик Тростянецького району, коли офомляли аварію
Слідчий з Вінницького обласного управління міліції несе одну з дев'яти ікон, яких вночі 3 листопада вилучили у двох злодіїв. Міліціонери зупинили їх випадково на трасі біля селя Тростянчик Тростянецького району, коли офомляли аварію

Уночі проти 3 листопада міліціонери з райцентру Тростянець на Вінниччині зупинили автомобіль ВАЗ-2101 із двома чоловіками.

— Правоохоронці оформляли аварію за селом Тростянчик. Зупиняли всіх. У салоні "копійки" побачили старовинні ікони. Почали розпитувати, — розповідає Ірина Добровольська з Вінницької обласної міліції.

Трасою їхав настоятель храму села Тростянчик 49-річний Павло Дон.

— Я живу за 200 метрів од церкви. Як приїхав, побачив, що вхідні двері відчинені. Храм замикають трьома замками на трьох дверях. І всі зірвали. Пропали дев'ять старовинних ікон — сім великих та дві маленькі. Забрали найстаріші. Відразу повідомив міліцію, — говорить отець Павло.

Храму святого апостола Івана Богослова 144 роки. Стоїть на пагорбі при в'їзді в село.

— Водія й пасажира "копійки" затримали. Це безробітні жителі Запорізької області, 23 і 24 роки. З'ясували, що вони дев'ять місяців грабували церкви у Вінницькій, Чернігівській, Кіровоградській областях та Сімферополі. Украли 36 ікон. Їх збували постійним купцям у Києві й Мелітополі, — продовжує Ірина Добровольська.

Один старовинний образ коштує приблизно $3500.

— Продати ці ікони злодії могли тільки приватним колекціонерам. Музеї не мають таких грошей, щоб їх придбати. Крім того, музей неодмінно почав би перевіряти, звідки вони. Ці образи дуже рідкісні та старі. Належать іконописній школі Києво-Печерської лаври кінця XIX — початку XX століття. Писані на дереві олією, кольоровою емаллю й позолотою, — розказує 62-річна Алла Ліпська з відділу стародавньої історії Вінницького краєзнавчого музею. Вона проводила експертну оцінку ікон.

Злодіям загрожує до шести років в'язниці. Крадене церквам поки що не повернули.

Зараз ви читаєте новину «Крадені ікони знайшли випадково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути