Ексклюзиви
середа, 30 вересня 2009 07:48

Коломойському не дали купити Одеський припортовий завод

Автор: фото з сайту www.new-most.info
  Одеський припортовий завод хотіла купити компанія, пов’язана з українським мільярдером Ігорем Коломойським
Одеський припортовий завод хотіла купити компанія, пов’язана з українським мільярдером Ігорем Коломойським

Десятки міліціонерів приблизно об 11.00 беруть у щільне кільце Фонд держмайна з боку входу. Нікого не підпускають до будівлі ближче ніж на 50 м.

— Ганьба! Ні — продажу Одеського припортового заводу! — вигукують півсотні людей за міліцейським кордоном.

Так учора в Києві почався аукціон із продажу 99,5% акцій Одеського припортового заводу. Їх купила за 5 млрд грн компанія "Нортіма", пов"язана з українськими мільярдерами Ігорем Коломойським та Олександром Ярославським. Але конкурсна комісія не визнала "Нортіму" переможцем. Пояснила, що ціну підприємства занижено.

У залі збираються представники російських компаній "Азот-Сервіс" та "Фрунзе-Флора". Першу пов"язують із "Газпромом", друга — власність бізнесмена Костянтина Григоришина. Перечитують умови конкурсу, потім передають комісії пропозиції у конвертах. "Азот-сервіс" платить 4 млрд грн, "Фрунзе-Флора" на 20 млн грн більше. "Нортіма" — 4 млрд 100 млн. Торги починаються з 4 млрд грн, ціну піднімають щокроку на 50 млн. Припиняють торгуватися, щойно "Нортіма" оголошує суму в 5 млрд. Представники російських компаній виходять. Один із членів конкурсної комісії та представник Секретаріату президента Євген Капінос заявляє: глава держави оскаржуватиме результат.

— Комісія визнала конкурс таким, що не відбувся, — заявляє за 10 хв. Дмитро Парфененко, 41 рік, виконувач обов"язків голови Фонду держмайна. — Ми ж усі не з Марса і прекрасно розуміємо: підприємство коштує не 5 мільярдів. Не можна таку перлину продавати так дешево.

— Ці торги — фарс, — вважає 52-річна Валентина Семенюк-Самсоменко, екс-керівник Фонду. — Їх не визнали, значить, розраховували на іншого покупця та іншу ціну. 5 мільярдів гривень — не ринкова ціна. Там інтелектуальної власності більше ніж на 20 мільярдів. Навіть якщо обладнання продати на метал, сума буде більшою за 5 мільярдів!

Зі слів Парфененка, провести конкурс цього року повторно не вдасться — часу обмаль. Добра ціна за завод, на його думку, — 8–10 млрд грн.

Організатори конкурсу до пуття так і не пояснили, чому торги почали із 4 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Коломойському не дали купити Одеський припортовий завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути