вівторок, 03 липня 2007 07:00

Колишні шахтарі продали переносні ракетні установки

— Та хотіли трохи грошей заробити, а тут спецслужби саме проводили якусь операцію, — зітхає 51-річний гірник-пенсіонер Микола Ларін із селища Городище Перевальського району Луганської області. — От ми й попалися.

Микола Ларін живе із другою дружиною, отримує шахтарську пенсію. Раніше працював на шахті ім. Святослава Косіора. Там познайомився із 37-річним Олександром Морозовим з сусіднього селища Чорнухине. 2001-го шахту закрили й люди залишилися без роботи. Перебивалися хто чим.

Наприкінці минулого року до Ларіна підійшов Морозов. Запропонував продати два переносні зенітно-ракетні комплекси "Стріла-3". Мовляв, ті залишилися від старих знайомих, які вже померли. Ларін погодився. У напарники взяли 49-річного Сергія Попова з Перевальська.

Зенітний комплекс "Стріла" радянського виробництва зовні схожий на ручний гранатомет. Його вага — 16,6 кг, довжина — 1,5 м. Ця зброя призначена для стрільби по літаках із відстані до 4 км. Ракета "Стріли" сама наводить на ціль. Запустити її з плеча може і підліток.

Кілька місяців колишні шахтарі шукали покупців. По секрету розповідали про товар знайомим. Чутки дійшли до працівників Луганського обласного управління боротьби з організованою злочинністю. Один убозівець вдавав із себе клієнта.

— Із нами зв"язався чоловік, який представився Віталієм, — веде далі Ларін. — Сказав, що хоче купити ці установки. Саша з ним щось там торгувався.

Шахтарі домовилися зустрітися з Віталієм увечері 12 лютого неподалік автозаправки в селищі Чорнухине. Приїхали на "Деу Ланосі". Дві "Стріли" лежали в багажнику. За кожну хотіли отримати по $100 тис. Віталій торгувався, збив ціну до $15 тис. Тільки почали розраховуватися — наїхали убозівці й усіх затримали.

19 червня чоловіків судили. Олександр Морозов отримав 3,5 роки в"язниці, Ларін і Попов — по 3. Засуджені подали апеляцію.

Раніше ці зенітні комплекси належали банді братів Григорія й Геннадія Долідзе, які на початку 1990-х займалися здирництвом у Донецькій області. Одного з них міліціонери застрелили під час затримання 1994-го. Брати володіли великим арсеналом зброї. Частину конфіскували, а зенітно-ракетні установки залишилися в схованці.

Комплекси "Стріла" військові називають "мрією терориста". На чорному ринку бойовики платять за них до $100 тис. за одиницю.

Зараз ви читаєте новину «Колишні шахтарі продали переносні ракетні установки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути