середа, 23 грудня 2009 10:53

Книгарню в центрі Києва продали дешевше квартири на околиці

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Книгарня ”Сяйво” винаймала приміщення у Шевченківської райради Києва площею 364 квадратних метри по вулиці Червоноармійській, 6. Це за півкілометра від майдану Незалежності
Книгарня ”Сяйво” винаймала приміщення у Шевченківської райради Києва площею 364 квадратних метри по вулиці Червоноармійській, 6. Це за півкілометра від майдану Незалежності

16 вересня столична фірма "Абріль-студіо" купила на аукціоні приміщення книгарні "Сяйво". Квадратний метр в центрі Києва обійшовся в $926. Колектив магазину подав до Господарського суду Києва — вимагає визнати торги незаконними.

— При проведені аукціону з продажу нерухомості має бути свіжий паспорт бюро технічної інвентаризації, — пояснює директорка книгарні 43-річна Алла Лазуткіна. — Зробленим не пізніше, як за квартал до торгів. У нас же БТІ не було мінімум три роки. Думаю, паспорт підробили. Так само як і оцінку приміщення, бо ніяких оцінщиків у нас не було.

Книгарня "Сяйво" має площу 364 кв. м. Займає перші два поверхи семиповерхівки на вул. Червоноармійській, 6 за півкілометра від майдану Незалежності. Винаймає приміщення в Шевченківської райради. Має два торгові зали, де продаються понад 20 тис. книг, 60% з них надруковані українською мовою.

Громадська рада книгарні проводить презентації нових видавництв, книг. Запрошує на зустріч із читачами письменників, учених, журналістів. До книгарні передали свої книги 600 авторів, постійно співпрацюють 340 видавництв України.

Колектив лишився без зарплати. Уперше за всю історію

— За наше приміщення заплатили 2 мільйони 697 тисяч 512 гривень, — обурюється Алла Анатоліївна. — Виходить, квадрат магазину в центрі столиці дешевший за квадрат квартири на околиці. Нас навіть офіційно не повідомили за продаж. Управління з питань комунального майна лише усно сказало, що відправили листа. А той, мовляв, не дійшов. Та ми три роки з ними переписуємося, завжди все доходило, а раптом найважливіше пропало. Казали, що умови аукціону опублікують у газеті "Дивіденди столиця". Але цю газету ніде взяти, навіть у парламентській бібліотеці та "Союздруці".

Про продаж приміщення директорці стало відомо, коли прийшла продовжувати оренду ще на рік.

— Тоді дізналася, що в торгах брали участь дві фірми: "Абріль-студіо" та "Ларго груп", — каже. — Перша створена за два місяці до аукціону, друга — за дев"ять днів. Наше приміщення — ласий шматок. На нього давно поклали око. Спочатку начальник управління комунального майна Євген Шевчук хотів ввійти у склад співзасновників. Не вийшло. Потім намагався підняти нам плату за оренду. То 11 тисяч захотів, то раптом уже 22. Але згідно з постановою Кабміну в нас фіксована ставка. Тоді Шевчук написав заяву у прокуратуру. Був суд, але ми його виграли.

Колектив книгарні чекає засідання суду.

— Щоб нашу заяву прийняли, мусили сплатити один відсоток від ціни позову, а це близько 26 тисяч гривень, — обурюється Алла Лазуткіна. — Ми такі гроші назбирали, але колектив лишився без зарплати. Уперше за всю історію.

Квадратний метр приміщення, яке винаймала книгарня, оцінюють у $10 тис.


У фірмі "Абріль-студіо" не захотіли відповідати на запитання "ГПУ". Не знайшов часу і Євген Шевчук, начальник управління комунальної власності Шевченківського району столиці.

1991 року в Україні діяли понад 3 тис. книжкових магазинів. Сьогодні — менше 500. У результаті одна книгарня припадає на 92 тис. населення. У центрі Києва працювали 14, без "Сяйва" лишиться одна.

Зараз ви читаєте новину «Книгарню в центрі Києва продали дешевше квартири на околиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути