Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2018 07:55

Катерина Гандзюк назвала трьох імовірних замовників нападу на себе

Причиною смерті 33-річної Катерини ­Гандзюк стали хімічні опіки понад 30% тіла і поліорганна недостатність — одночасне ­ураження кількох органів, втрата ними здатності забезпечувати життєві потреби орга­нізму.

Такі офіційні висновки медиків. Жінка померла в столичному опіковому центрі 4 листопада. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому.

На Катерину напали поблизу під'їзду власного будинку вранці 31 липня. ­Невідомий вибіг із-за кущів, вилив на неї літр концентрованої сірчаної кислоти — й утік. Лікарі зберегли жінці зір, частково пересадили шкіру. Вона перенесла 13 операцій.

Підозрюваних у нападі затримали наприкінці серпня. Це п'ятеро учасників АТО. Посередником між ними й замовником міг бути Ігор Павловський — помічник народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Миколи Паламарчука. Його ім'я назвали громадські активісти на сторінці "Хто замовив Катю Гандзюк?" у "Фейсбуку" 5 листопада.

Вказують: Ігор Павловський має кличку "Собака". Раніше був судимий. Працював помічником депутата від Партії регіонів Олексія Журавка, який зараз перебуває на окупованій території Донбасу. Усі п'ятеро підозрюваних у справі Гандзюк останні півроку працювали на Павловського, виконували доручення. Припускають, що саме він передав гроші ймовірному організаторові нападу 41-річному Сергієві Торбіну.

"Ми знаємо хто, коли і скільки їм заплатив. Увесь ланцюг — від виконавців, організаторів, посередників до замовників. За що саме вбили Катю Гандзюк. У Міністерстві внутрішніх справ і Генпрокуратурі це теж знають, однак нічого не роблять", — ідеться в повідомленні активістів.

Ігор Павловський свою причетність до нападу на Катерину Гандзюк заперечує.

— Ми навіть не були знайомі, — говорить він. — Торбіна знаю як героя (за участь у боях на Донбасі нагороджений орденами "За мужність" ІІІ ступеня та "Народний герой України". — ГПУ). Двічі брали з ним участь у підтримці дитячих спортивних заходів. У нас офіси в одній будівлі. Передавав допомогу їхньому батальйону (йдеться про Українську добровольчу армію. — ГПУ). Свою невинуватість я готовий доводити в суді.

Наступного дня нардеп Микола Паламарчук звільнив Павловського з посади свого помічника. Обоє лягли в лікарню, більше коментарів не дають.

Правозахисні й громадські організації оприлюднили відкрите звернення з вимогою публічного звіту щодо розслідування справи Катерини Гандзюк. Також наполягають на відставці генерального прокурора Юрія Луценка й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

6 листопада під час виступу у Верховній Раді Луценко заявив, що йде з посади.

— Маємо підозри щодо 12 осіб, які можуть бути замовниками цього злочину, — каже 53-річний Юрій Луценко. — Імена трьох із них Катерина назвала перед смертю.

Депутати Верховної Ради не підтримали відставку генпрокурора.

У парламенті створили тимчасову слідчу комісію для розслідування справи про напад на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Її очолив позафракційний нардеп Борислав Береза. Працюватиме три місяці. Комісія не матиме доступу до матеріалів справи. Їх засекретили. Одна з причин — частковий витік інформації в ЗМІ.

Катерину Гандзюк поховали в Херсоні 7 листопада. Попрощатися з нею прийшли кілька сотень людей.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Гандзюк назвала трьох імовірних замовників нападу на себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути