Ексклюзиви
пʼятниця, 23 липня 2010 03:31

Ігоря Дацківа міліціонери змушували присідати голим

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Фермер Ігор Дацків показує документи, які йому надіслали з обласної міліції. Ті визнали, що підлеглі діяли з порушеннями
Фермер Ігор Дацків показує документи, які йому надіслали з обласної міліції. Ті визнали, що підлеглі діяли з порушеннями

— Міліціонери мене били, ображали, голим змушували присідати, — каже фермер 30-річний Ігор Дацків. — І все через те, що не дав їм хабара.

Дацків живе у селі Городниця Підволочиського району Тернопільщини.

— До всіх фермерів міліціонери ходять по хабарі, — каже. — То 1000 гривень дай, то машину зерна. Я теж давав, щоб не чіпали.

Минулого літа підприємство Дацківа отримало 300 тис. грн компенсації за техніку, придбану за державною програмою підтримки фермерських господарств.

— І тут же наскакує опер Андрій Кулініч із району, — продовжує. — Давай, каже, нам 12 тисяч доларів. Це йому, слідчому прокуратури Олегу Щербатюку і райпрокурору Івану Антюку. Я сказав, щоб не нагліли, бо стільки за рік не заробляю. Тоді було саме перед жнивами, витрат море.

Районна прокуратура порушила кримінальну справу через незаконне заволодіння майном. Мовляв, господарство отримало відшкодування, бо змовилося із працівниками фонду, який розподіляв гроші.

— Справи порушили щодо шістьох підприємств, — говорить Дацків. — Почали робити обшуки, страшити. Хлопці не витримали, відстьогнули, а я рішив не здаватися. Тоді у моїх батьків зробили обшук. Забрали документи, цифрові носії. Мама знепритомніла. Після обшуку Кулініч сказав їхати з ним. Я повіз його своєю машиною до міліції, а там він мене затримав, склав протокол за спротив, посадив на сім суток.

У березні цього року фермера знову викликали до прокуратури.

— Натякнули на хабар. Я не дав. Поскаржився в обласну прокуратуру. А 19 березня їхав у Тернопіль, спинила міліцейська "сімьорка" без мигалок. Інспектор не представився, взяв перевіряти всі документи. Комусь дзвонив, питав: "Що з ними робити?" Я записував усе на диктофон, так він його розбив. Потім сів і поїхав. Сестра все знімала на камеру. Наступного дня знову мене затримали. Кулініч сказав, що має постанову про привід у прокуратуру.

У прокуратурі Дацків відмовився свідчити. На виході його знову затримав Кулініч. Силоміць відвіз до райвідділу, склав два протоколи: за те, що не спинився на вимогу даїшника, і за спротив під час приводу в прокуратуру.

Повіз його своєю машиною до міліції, а там він мене затримав

— Завели в кімнату, черговий із напарником скрутили ззаду руки, розігнали і пхнули головою в стіну. Схопили за волосся, били. Я знепритомнів. Як отямився, сидів на стільці. З мене зняли штани і труси, заставляли присідати, лупцювали. До ранку сидів у камері, потім повезли в суд. Адвокат добився, щоб мене відправили в лікарню. Там діагностували розбиту голову, струс мозку, крововиливи, ушкоджений нерв лівого вуха. Тепер погано бачу і чую.

Фермер хабара так і не дав. 17 червня райсуд закрив справи за складеними протоколами.

— Що ті міліціонери тільки не розказували на суді, — сміється Дацків. — Даїшники казали, що я не зупинився, хоча на відео чітко видно, як ми говоримо. А черговий, який мене лупцював, написав, що я пручався, бив себе ногою в груди, намагався знищити флешку в кишені.

Відділ внутрішньої безпеки обласної міліції визнав порушення в діях оперативника Кулініча та інспектора Державтоінспекції Дереша. На результати перевірки має відреагувати обласна прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «Ігоря Дацківа міліціонери змушували присідати голим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути