пʼятниця, 30 березня 2012 00:45

Хату серійного убивці розвалили одразу після його затримання

Автор: фото: Роман Запорожченко
  Анатолій Гладін з онуками ходить біля руїн хати за селом Пологи Пологівського району Запорізької області. Її колись винаймав серійний убивця Сергій Ткач. Після його затримання селяни розграбували й повалили помешкання. Залишилася лише стіна з іконою
Анатолій Гладін з онуками ходить біля руїн хати за селом Пологи Пологівського району Запорізької області. Її колись винаймав серійний убивця Сергій Ткач. Після його затримання селяни розграбували й повалили помешкання. Залишилася лише стіна з іконою

Місто Пологи Запорізької області у вересні святкуватиме 125-річчя. І ще одну дату — сім років, відколи про невеликий промисловий райцентр дізналися всі країни колишнього Радянського Союзу. Восени 2005-го тут затримали одного з найжорстокіших і найхитріших маніяків Сергія Ткача. На його рахунку до сотні зґвалтувань і вбивств.

До 2005-го райвідділ міліції працював у кількох обшарпаних одноповерхових будинках. Потім переїхали у 3-поверхову споруду із сучасним фасадом і металопластиковими вікнами.

— 800 тисяч сюди вбухали, — начальник Пологівського райвідділу міліції Олександр Покутній у своєму кабінеті показує картину з морським пейзажем та гіпсову ліпнину на стінах.

У Пологівському районі служать 107 міліціонерів. Начальника міліції колеги й городяни називають Пєтровічем. Часто дзвонять на мобільний. На його телефоні стоїть рингтон "Наша служба и опасна и трудна".

— У нас загалом спокійно, — Олександр Петрович гортає сторінки статистики. — Головна проблема — бідність, вона людей обозляє. І ще діти незалежної України. Дуже багато злочинів скоюють саме діти, зроблені на швидку руку і на п'яну голову. У зведеннях 16-, 17-, 18-річні. Днями підлітки вкрали машину і розбили ще вісім.

Міліцію облаштували у приміщенні єдиного в місті готелю. А приїжджі тепер зупиняються у приватному міні-готелі. Там раніше був магазин. Ніч обійдеться щонайменше у 80 грн. У номері площею 7 "квадратів" немає вікон. Рипуча канапа-"півторачка", дві старі тумбочки, новий умивальник, дзеркало, телевізор із неробочим пультом, непрацюючий електрочайник, бра без лампочки.

Перед готелем — відремонтований центральний бульвар, який городяни називають "проспектом Корольова" на честь мера.

— Готуємося до Дня міста, — каже міський голова Пологів 55-річний Віктор Корольов. — За кілька років виготовили систему автоматичного водопостачання, освітлили центральні вулиці. Відкриваємо кінотеатр "Юність", який не працював 15 років. Там на великому екрані транслюватимемо матчі Євро-2012.

На центральному бульварі сміттєві урни стоять через кожні 30 м. На тротуарах жодного недопалка чи обгортки. Стихійні звалища — у найближчих дворах. Тут сотні кубометрів мотлоху, кубляться бродячі пси.

Пологи — райцентр за 96 км від Запоріжжя. Тут 20 тис. жителів. Працює один із найбільших в Україні олійноекстракційний завод, хімзавод "Коагулянт", підприємство сантехнічної кераміки "Дніпрокераміка", гірничодобувне "Мінерал". Через місто проходить автомагістраль Запоріжжя — Маріуполь.

За райцентром тече річка Конка. За нею — село Пологи. Воно тягнеться уздовж берега на 14 км. Тут 3251 житель, найдовша вулиця — Леніна. На ній винаймав будинок №451 серійний убивця Сергій Ткач.

— Я його пам'ятаю, — говорить 39-річна Марина Рубан, сільський голова Пологів. — Він приїхав весною 2005 року. Шукав хату. Заходить такий інтеліґентний мужчина. Каже: ви тут усі в роботі й не бачите, що на вулиці весна. Пташки співають, сонечко. Такий романтик.

Більшість хат у Пологах укриті рожевою глиняною черепицею місцевого заводу. Вона на хлівах, літніх кухнях, клунях і собачих будах. Хати зазвичай саманні або цегляні. Від важкого даху вони щороку вгрузають у землю на кілька сантиметрів.

По вул. Леніна, №277 раніше мешкали Дмитренки — колишній головний бухгалтер колгоспу Ірина Леонтіївна із сином Максимом. 24 вересня 2004 року біля місцевого бару "Олімп" знайшли вбитою 17-річну Світлану Старостіну.

— Спочатку затримали Сергія Кобуха, Свєтиного хлопця, — згадує голова сільради. — Але в нього велика родина, підняли шум. Тоді взяли Максима. Бо вбивця був кучерявий, а Максим — єдиний із таким волоссям. Він тихоня, слова не міг сказати їм.

Дмитренко отримав 13 років. Його мати виїхала до сестри в Запоріжжя. Хату покинула. За вісім років її розграбували.

— Усе село казало, що це не Максим, — згадує Любов Федченко, сусідка Дмитренків. — Але хіба там розбирають.

Хату Сергія Ткача розвалили і розтягли одразу після його затримання.

— Серьога тут жив недовго, сам був, — розказує його сусід Анатолій Гладін, 72 роки. — Нормальний мужик, хазяїн. Баштан у нього сильний був, малинник. Ми часто з ним бухали. Постійно на столі сало, м'ясо, борщик, мед. Він сильний чоловік. Раз, помню, шланг на ручки тачки надівав. Даже не плюнув — силою натягував, той аж репнув. Гирю на 40 кілограмів льохко піднімав. Серьога 10-літровий бутиль винчика з малини зробив. Мєнти стирили. І буржуєчка така класна була — теж пропала. Я був, коли його затримували. Чоловік 40 приїхали, вікна вибивали. А хату циганва розбомбила, він же циганьонка якогось утопив.

Ткач працював на підприємстві "Мінерал" машиністом водовідвідних установок.

9

років було Катерині — наймолодшій жертві серійного маніяка Сергія Ткача. Вона стала для нього останньою перед затриманням.

 

Зараз ви читаєте новину «Хату серійного убивці розвалили одразу після його затримання ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути