неділя, 05 серпня 2007 17:25

Гуртожиток продали разом із мешканцями

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Анна Спурза (в центрі) очолила громадське об’єднання мешканців гуртожитку ”Буджитлосервісу” в Трускавці. Жінка каже, що ляже на залізничну колію, якщо її виселять
Анна Спурза (в центрі) очолила громадське об’єднання мешканців гуртожитку ”Буджитлосервісу” в Трускавці. Жінка каже, що ляже на залізничну колію, якщо її виселять

У курортному місті Трускавець Львівської області продали гуртожиток із мешканцями. Так завершився процес санації державного підприємства "Буджитлосервіс", якому належав будинок. Без даху над головою можуть залишитися 76 осіб із 80 дітьми.

П"ятиповерхова сіра будівля стоїть на вулиці Сагайдачного, 3. У дворі навколо столика з лавками зібралося зо два десятки жінок. Біля них на триколісних велосипедах катаються діти.

— У гуртожитку ми прожили майже 30 років. Наші діти тут повиростали, одружилися, — розповідає 44-річна Анна Спурза. — Іншого дому в нас нема. Як почула, що нас звідти виселятимуть, ледь не знепритомніла. Але просто так ми не здамося. Треба буде — на рейки ляжемо, рух поїздів перекриємо!

Анна Спурза з чоловіком і двома дорослими дітьми живуть у двох маленьких кімнатках. Загальною кухнею, окрім них, користуються ще п"ять сімей. Спурза керує громадським об"єднанням "Довіра". Мешканці гуртожитку згуртувалися три роки тому, коли почалися проблеми з "Буджитлосервісом". Через заборгованість їм постійно відключали електроенергію, хоча всі вчасно сплачували за квитанціями.

— Виглядає так, що хтось навмисне хотів довести "Буджитлосервіс" до банкрутства, — припускає 46-річна Анна Цуняк.

мешканка гуртожитку

Позаторік за заявою "Львівобленерго" обласний Господарський суд порушив справу про банкрутство "Буджитлосервісу". Розпочався процес санації. У квітні цього року директор підприємства 45-річний Богдан Собенко продав гуртожиток приватному підприємству "Консул" — за 371 760 грн.

— Квадратний метр оцінили у 170 гривень, — підрахували жінки. — Якби нам запропонували викупити свої помешкання за такі гроші, ми б одразу погодилися. А тепер нові власники правлять за квадратний метр по три тисячі гривень. Для нас це просто фантастичні суми.

Про те, що гуртожиток продали, його мешканці дізналися два місяці тому. Тоді троє чоловіків розбили вікно на першому поверсі і стіну душової кімнати. Жінки прогнали їх, погрожуючи викликати міліцію.

Нові власники правлять за квадратний метр по три тисячі гривень

— Ми там одяг сушили, а вони викинули його через вікно, — бідкається Анна Спурза.

— Ігор Гіщак, який представився заступником директора "Консула", сказав, що відтепер гуртожиток — їхня власність, — додає Анна Цуняк. — А нам наказав забиратися геть. І додав, що там, де є бізнес, співчуття немає.

Новий власник вимагає від мешканців надати документи, які підтверджують їхнє право на проживання у гуртожитку.

— У "Буджитлосервісі" багатьом із нас таких документів не дають. Кажуть, минуло багато часу, їх загубили. Ми припускаємо, що обидві фірми змовилися, аби відселити нас нібито по закону, — каже Спурза.

Трускавчани подали на керівників ПП "Консул" позов до обласного Господарського суду.

— Одного разу ми вже показали, на що здатні, — згадує Анна Спурза. — Коли електрики в черговий раз приїхали вимикати світло, жінки вибігли з будинку і перевернули вантажівку з підйомником. Після цього вони більше не з"являлися.

На бік скривджених стали депутати міськради й мерія Трускавця. Вони обіцяють передати їм прилеглу до гуртожитку землю під дитячий майданчик.

— Тоді "Консул" опиниться у глухому куті — навіщо йому будинок без землі? — припускає депутат міської ради Юрій Яворський.

Міський голова Трускавця 55-річний Лев Грицак каже, що місто хотіло взяти гуртожиток на баланс.

— На сесії міськради ми пропонували надати інвесторові вільну земельну ділянку під будівництво житла та готельного корпусу. За це інвестор мав би зробити ремонт у будинку і передати його місту. Тоді мешканці могли б приватизувати свої кімнати, — каже мер. — Однак інвестор і санатор на це не погодилися.

Директор ПП "Консул" Зіновій Макуха, 47 років, не зізнається, з якою метою купив гуртожиток. Але запевняє, що все відбулося законно.

— Ті мешканці, що документально підтвердять право на проживання, зможуть викупити свої приміщення. Іншим доведеться звільнити гуртожиток, — каже Макуха.

Зараз ви читаєте новину «Гуртожиток продали разом із мешканцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути