Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 07:20

"Голову рознесло, нема гематом і доказів"

— Брату дали осмотреть тело сына. У него сбитые руки, в правом боку пятно бурого цвета. Возможно, от удара ножом. Его заклеили, не удалось рассмотреть. Было два пулевых ранения в голову, одно — в грудь. Все пули на вылет, — розповідає 40-річний Андрій Зобнін.

У Харківському національному університеті повітряних сил імені Івана Кожедуба 28 січня знайшли вбитим його племінника 19-річного Дмитра Зобніна. Навчався на третьому курсі. У вечір загибелі стояв у внутрішньому караулі, мав автомат Калашникова. Курсант наклав на себе руки, за попередньою версією слідства. В його речах знайшли передсмертну записку. Рідні в самогубство не вірять.

— Дмитра почали шукати в 19:20. Повідомили батькам, що зник. Його тіло знайшли о 23:00 — недалеко від місця, де мав стояти в караулі. На кожному поверсі були чергові. Пострілів не чули, кажуть, — говорить Андрій Зобнін.

Дмитро родом із села Мартове Печенізького району. Був єдиною дитиною в сім'ї.

— Моя жена как-то завела разговор о суициде. Сын сразу сказал: "Ну, я же не дурак. ­Никогда так не сделаю", — згадує Сергій Зобнін, батько Дмитра. — Я ­нещодавно знайшов його щоденник. Він детально розписав план свого життя на 10 років. ­Хотів стати генералом. Ніколи не повірю в його самогубство. Нам показали записку, яку нібито залишив Діма. Там на жовтому папері не його почерком написані звинувачення до керівництва вузу й країни. Маячня.

Експерт сказав, що Діма спочатку міг поцілити собі в груди між другим і третім ребром одиночним пострілом. Потім перевести автомат у режим черги й вистрелити двома кулями в голову, — додає Сергій Зобнін. — Син розповідав, що в університеті продавали наркотики. Побільшало наркоманів. ­Керівництво бореться з цим, але без толку. Мій син міг побачити щось. Думаю, його вбили до пострілу з автомата. Може, вдарили по голові, а потім інсценували самогубство. Голову рознесло, нема гематом і доказів.

Загибель курсанта розслідує військова прокуратура. Перевірку вузу розпочало командування Повітряних сил Збройних сил України.

— Очевидців події не було. Призначили низку експертиз. ­Серед них — і почеркознавча. Допитують товаришів загиблого по службі, — каже Владислав Зубков із військової прокуратури Харківського гарнізону.

Зараз ви читаєте новину «"Голову рознесло, нема гематом і доказів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути