четвер, 12 листопада 2020 07:45

"Голос наказав убити 15 людей"

Автор: ONE.KR.UA
  У Кривому Розі Дніпропетровської області катафалк стоїть біля місця нападу Тараса Усенка на перехожих. Кидався на них із ножем. Двох чоловіків убив. Усенка затримали. Назначили судово-психіатричну експертизу
У Кривому Розі Дніпропетровської області катафалк стоїть біля місця нападу Тараса Усенка на перехожих. Кидався на них із ножем. Двох чоловіків убив. Усенка затримали. Назначили судово-психіатричну експертизу

По обіді 7 листопада 29-річний Тарас Усенко з міста Кривий Ріг на Дніпропетровщині вийшов на вулицю з кухонним ножем. Кричав і кидався на перехожих. Зарізав 60-річного чоловіка і його 30-річного сина. Вісьмом поранив руки, обличчя, плечі.

При арешті Тарас називав себе давньоєгипетським богом Осирісом.

— Я прийшов із пекла, — сказав. — Голос наказав убити 15 людей.

Тарас Усенко — місцевий. Сусіди розповідають як про спокійного й компанійського. Перебивався тимчасовими заробітками. Їздив працювати в Чехію, пів року тому повернувся. Через карантин нікуди вдома не зміг влаштуватися. Із дівчиною розійшовся. Став прихильником здорового способу життя. Говорив, що не можна обманювати, красти, лаятися.

Усенку призначили судово-психіатричну експертизу. Якщо визнають осудним, може сісти до в'язниці довічно.

— Дії Тараса — прояв психозу. Бачив або чув неприродне, — каже психіатр Олександр Іванов, 53 роки.

— Психоз виникає з кількох причин. Перша — вроджена шизофренія, що могла проявитися зараз. Перед її загостренням людина часто вдаряється у віру, фанатично дбає про здоров'я. Робить те, чим досі не займалася. Друга — вживання синтетичних наркотиків, наслідком яких є підвищена фізична активність і галюцинації.

Закон не дозволяє госпіталізувати людину без її згоди?

— Документ про психіатричну допомогу діє з 2000-го. Протягом 20 років його змінюють. Дають все більше прав хворим і менше — лікарям. Закон переписаний слово в слово з нідерландського. Але там будь-яка екстрена служба — поліція, рятувальники — щойно бачать неадекватну людину, везуть у психіатричну установу. Проводять судове засідання, все вирішують. У нас же впровадили норми, але зруйнували психіатричну інфраструктуру. Немає бригад, стаціонарів. Система була не ідеальна, а стала ще гірша.

Що робити з небезпечним хворим, який не погоджується лягати в лікарню?

— Є три винятки — коли людина небезпечна для свого життя, оточення або неспроможна задовольняти життєві потреби. Допомога починається з виклику поліції. Якщо під час розбору ситуації з'ясовується, що людина хвора — протягом кількох годин проводять судове засідання. І призначають стаціонарне психіатричне лікування.

Як розпізнати психічнохворого?

— Насамперед це мають помітити рідні. Якщо людина погано спить, треба терміново бігти до психіатра. Психоз починається на п'яту-восьму добу безсоння. Йому передують страхи — вмерти, захворіти, кудись не встигнути.

Чи мають діяти на випередження таких ситуацій, як у Кривому Розі?

— У силу нашого закону — ніхто нічого не повинен робити. А якщо людина не перебуває на обліку, то в тих же нормах прописана презумпція психічного здоров'я. Доки судова експертиза не визнає інше.

Скільки людей перебувають на психіатричному обліку?

— 30–35 відсотків кількості, яка повинна там бути. В українців немає культури відвідувати психолога. До психіатрів звертаються 1,8 відсотка тих, хто потребує допомоги.

Досвідом яких країн можемо скористатися?

— У нас була власна непогана психіатрична служба. Десятки років виконувала свою роботу. Зараз вона зруйнована й починають вилазити страшні речі — коли мати доньці голову відтяла на Харківщині, цей криворізький різник і багато іншого. Це ж не від того, що зросла кількість тяжких психічних розладів. Їх було так само 20, 30 і 100 років тому. А від того, що нема кому працювати.

Зараз ви читаєте новину «"Голос наказав убити 15 людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути