вівторок, 04 грудня 2018 07:25

"Якщо прийдуть виселяти — з'їхати нема куди"

— Ця квартира — наше єдине житло. Якщо прийдуть виселяти — з'їхати нема куди. Другий рік на нервах. Спати не можу, — каже 38-річна Ольга Фарбей із селища Проліски Бориспільського району на Київщині.

У грудні 2016-го виконавча служба без відома жінки продала її трикімнатну квартиру. Мала банківський борг у 39 тис. грн. Це сума за споживчий кредит із відсотками, його брала в 2006 році.

Новим власником житла став Юрій Мельник. Придбав квартиру на електронних торгах "Сетам" за 530 тис. грн. Увесь цей час жінка судиться за житло. 23 листопада цього року суддя Євген Борець із Бориспільського міськрайонного суду ухвалив остаточно: у задоволенні рішення відмовити. Мотивував тим, що новий господар набув права власності раніше, ніж був поданий позов.

— Мельника ніколи не бачила. Тільки його сина, він адвокат. Наша квартира коштувала тоді до мільйона гривень. На торгах ціну збили в половину, — розповідає Ольга. — Ми витратили шалені суми на судові збори. Тепер знову потрібно близько 10 тисяч гривень. Якщо не подамо апеляцію, нас виселять.

Оформити кредит на два телефони попросив знайомий, — додає жінка. — Обійшлися в 3 100 гривень. Обіцяв вчасно за них розрахуватися. Знала його місяців зо два. Працював у партнерській компанії. Здавався серйозним чоловіком. Мав машину, гроші заробляв. За допомогу подарував одну з мобілок. Її відразу й вкрали. Потім зник і знайомий. Була впевнена, що позику сплатив.

Жодних повідомлень із банку про заборгованість Ольга не отримувала.

— Представник банку в суді не міг пояснити, чому не інформували і чому квартиру не описали, а одразу виставили на торги, — говорить Ольга Фарбей. Представники нового власника дзвонили без кінця, приїжджали, погрожували. Вимагали укласти договір оренди, щоб я платила їм за проживання. Кілька разів викликала поліцію. Двічі накладали арешт на квартиру, аби вони не могли її здати чи перепродати. Суддя про все розпитував, переймався. І раптом у мій день народження подарунок — рішення виніс проти нас.

Ольга з чоловіком 50-річним Олексієм виховують 10-річну доньку. Жінка працює консультантом міжнародної компанії з вантажоперевезень. Чоловік був приватним підприємцем. Бізнес довелося закрити. Працює на фірмі з обслуговування автомобілів.

— Навесні чоловік отримав серйозну травму — зламав шийку стегна, — продовжує Ольга. — На операцію і протез витратили понад 130 тисяч гривень. Потроху ходить із палицею. Працює, бо треба відроб­ляти борги. Виконавча служба пропонувала повернути близько 300 тисяч гривень. Залишилася від погашення боргу і сплати всіх зборів. Навіть якщо ми програємо апеляцію, за ці кошти можемо розраховувати на скромну однокімнатку.

— Є непогані шанси добитися скасування торгів в апеляційному суді. Оскільки доведено, що повідомлень про виставлення квартири на торги жінка не отримувала, — каже адвокат 45-річний Сергій Старенький. — Окрім того, в ній проживає малолітня дитина, і продаж міг бути здійснений лише зі згоди опікунської ради.

З іншого боку, людина, яка купила, — є добросовісним набувачем. Навіть якщо жінка виграє апеляцію, щоб повернутися в квартиру, їй доведеться пройти сім кіл пекла.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо прийдуть виселяти — з'їхати нема куди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути