четвер, 31 січня 2013 06:00

"Як буде дощ, то першокласники потопляться"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Другокласники середньої школи у селі Воловодівка Немирівського району Вінниччини на уроці математики. Обласне управління освіти планує закрити заклад, 32 учнів направити до школи сусіднього села Обідне
Другокласники середньої школи у селі Воловодівка Немирівського району Вінниччини на уроці математики. Обласне управління освіти планує закрити заклад, 32 учнів направити до школи сусіднього села Обідне

— Якщо школу хто троне, клянуся, стану в дверях з ґаблями. Н-і-і-кого не випустю! Якщо ще таких бабів, як я, позбирається, візьмемо в заложніки дітей. Буду терористом. Я стара, нехай убивають! — 70-річна Галина Гуляс галасує під стінами школи у селі Воловодівка Немирівського району на Вінниччині. Обласне управління освіти вирішило закрити заклад через малу кількість школярів. Батькам 32 учнів пропонують перевести дітей до школи у сусіднє село Обідне.

— З наших туди жодне не піде, — продовжує Галина Остапівна. — По тій дорозі возити ніхто не буде. Горби ж сплошні. А як буде дощ, то з головою в болоті, першокласники потопляться. Ну і що, що в тій школі вдвоє більше дітей. Школа ж стара, аварійна. А наша новенька. У 1975-му сама її мурувала.

Двоповерхова школа у селі Воловодівка розрахована на 350 учнів. Тут є їдальня, спортивний зал, санвузли, душові кабіни. Торік до школи провели водогін, установили два газові котли. У приміщені працює дитячий садок.

— Подивіться тілько на туалети. Не в кожній хаті такі є. Всьо модне, з металопластіка, — Галина Гуляс заводить до санвузла на першому поверсі. — Ми ж на це все гроші здавали.

У спортивному залі троє семикласників грають у баскетбол з учителем фізкультури 54-річним Григорієм Антонюком.

— Я не хочу в іншу школу, — подає м'яча 13-річний Іван Глушко. — Тут близько додому, знайомі вчителі.

У кабінеті інформатики встановлені нові рідкокристалічні екрани. Вчителі та батьки школярів дивляться відео, яке школярі змонтували зі шкільних фотокарток.

— Ну хіба можна знищити таку красу? — каже вчитель російської мови та літератури 43-річна Галина Небажак. — І діти сюди дуже розумні ходять. Торік наш Юра Кузьменко поступив на державне одразу в шість інститутів.

— Було діло, що діти з Обіднянської школи ходили до нас, — згадує 35-річний Володимир Мендусь, голова батьківського комітету Воловодівської школи. — Бо у них дах падав. Зараз його підперли якимись стовпами, підремонтували, але все одно страшно. У мене дочка й син. Якщо й обирати між нашою і Обіднянською, то наша краща. Там столова на вулиці, немає спортзалу, дитячого садка. Якщо закриють школу, закриють і садок. Бо система опалення така, що будівлю обігрівати можна тільки повністю.

До Обіднянської школи веде насипна дорога. Пішки дістаюся за годину. Школа двоповерхова, у центрі села. Приміщення звели 1961 року, розраховане на 150 учнів. Зараз тут втроє менше. У вестибюлі помічаю кілька залізних стовпів, що підпирають стелю.

— Ніяка наша школа не аварійна, — каже 38-річна Ольга Кузьменко, мати учня. — А колони під стелею — то так треба, для красоти.

На першому поверсі встановлені нові вікна, теж є санвузол, водогін і газове опалення. Їдальня в окремому приміщенні за 15 м.

— У Воловодівцях завжди була дев'ятирічка. На випускні класи всі ходили до нас і нічо, — продовжує Кузьменко. — Зараз у нас 14 дітей у десятому класі, у Воловодівцях — жодного. Якщо закриють нашу школу, дітей поведемо в інші села. Бо до Воловодівців дорога горбата.

Стелю у класах теж підпирають металеві стовпи. Стоять біля парт у центрі приміщень.

— Одну зі шкіл таки закриємо, — каже начальник Немирівського районного відділу освіти Михайло Чорний. — Заради економії. Один учень у малокомплектній школі обходиться державі у 8 тисяч гривень на рік. Батьки мусять зрозуміти нас. Треба рятувати не приміщення, а якість освіти. Зараз ми шукаємо компроміси. Шкільний автобус може вмістити 40 дітей. У рік разом з обслуговуванням обійдеться у 30-50 тисяч гривень. Розглядаємо питання про ремонт дороги.

Зараз ви читаєте новину «"Як буде дощ, то першокласники потопляться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути