Ексклюзиви
середа, 21 січня 2009 16:55

Екс-чемпіона світу зарізали ножем

На Водохреще в місті Яворів на Львівщині поховали 51-річного Юрія Заболотного. Він був триразовим чемпіоном світу й України з пауерліфтингу — силового триборства. Його убив друг дитинства В"ячеслав Вітвицький, 57 років.

Зранку 17 січня Заболотний збирався на ринок по продукти. Чоловік мешкав із 71-річною матір"ю Іриною Остапівною. Його цивільна дружина Людмила з донькою Юлією живуть у Львові. На свято родина планувала зібратися разом.

— Я прокинулася близько десятої. Вигуляла собачок, — згадує Ірина Заболотна. Жінка спирається на стілець. — Подзвонила сусідці, запросила на каву. Юра збирався на базар. Хотів, щоби я пирога спекла. Ще попросив випрати йому штани. Тут заходить сусідка Катя. Ви чули, питає, який був крик? Славко (спільний знайомий В"ячеслав Вітвицький. — "ГПУ") цілу ніч якогось Ігоря кликав.

За мить у двері Заболотних подзвонили.

— Заходить цей Славко, — розказує жінка. — Таке нещастя, хробак. Вони з моїм Юрою з дитинства разом росли. Юрі його постійно було шкода, гроші давав. Зайшов у коридор. Я запитала, чого не роззувся. Він мовчки зробив два кроки. Син почав його повчати, чого він не дає людям нормально жити.

У цей момент пенсіонерка з сусідкою сиділи на кухні. За хвилину до них вийшов Юрій. Тримався за серце, просив викликати "швидку".

— Кричав: "Мамо, дивися, що той вар"ят зі мною зробив", — плаче пенсіонерка.— Я дивлюся: трошки крові. Мо, царапина, думаю. Юра ліг на диван. Руки й ноги затряслися.

Лікарі констатували смерть. Вітвицький ударив Заболотного ножем. Попав у серце й утік. Приїхали міліціонери та працівники прокуратури.

— Цей чоловік 18 років провів у в"язницях, потрапляв туди чотири рази, — каже про Вітвицького начальник Яворівського райвідділу міліції Руслан Домніцяк. — Його судили за тяжкі тілесні ушкодження, що призвели до смерті, за хуліганство, наркотики. На початку 1990-х років жив у Криму. У злочинному світі користувався авторитетом. Був у складі угруповання, що займалося рекетом. Коли "сів" на наркотики, почав втрачати вплив.

Вітвицького знають під прізвиськом "Шургалет". В Яворові він мешкав у двокімнатній батьківській квартирі. Його матір померла два роки тому. Гроші давали колишні товариші. Сусіди на нього не скаржилися.

— Ми його не боялися, — говорить чоловік із сусідньої квартири. Називатися не хоче. — Викликали "швидку", коли в нього була ломка.

Яворівські таксисти постійно бачили Шургалета з ножем. Вимагав, аби возили його безплатно.

— Недавно із ножами напав на буфетницю. Вимагав сто цукерок, — розповідає Ірина Заболотна. — Вона не мала стільки. Так Славко порізав її.

У листопаді Вітвицький напав із сокирою на лікарів Яворівської райлікарні. Вимагав психотропні речовини.

Шургалет вимагав, аби возили його безплатно

12 грудня погрожував ножами шкільним учителям. Ті втекли. Тоді міліціонери хотіли порушити проти Шургалета кримінальну справу, але це суперечило законодавству: В"ячеслав Вітвицький — інвалід ІІ групи.

Нині правоохоронці затримали Вітвицького. Він зізнався у вбивстві Заболотного.

— Пояснив так: "Если б не я его, так он бы меня. Это вам не понять, это все по понятиям", — каже начальник райвідділу.

Вітвицький перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Ножа, яким зарізав Юрія Заболотного, він закопав  на цвинтарі у селі Наконечне Друге.

На похорон Заболотного прийшли майже тисяча людей. Не було колишньої дружини Тетяни. Вона з донькою живе в Німеччині.

Юрій був майстром спорту міжнародного класу, чемпіоном світу з кидання молота. Їздив на змагання в Аргентину, Канаду, Чехію, Південно-Африканську Республіку, Прибалтику. Його називають батьком львівського пауерліфтингу, бо пропагував цей вид спорту. Кажуть, по завершенні спортивної кар"єри займався "кришуванням бізнесу".

— Мій син не був ані вбивцею, ані злодієм, — заперечує чутки матір. — Ніколи нікого в житті не вдарив. Завжди казав: "Мамо, як я можу когось вдарити? Подивися на мою руку. Нею легко забити можна".

Зараз ви читаєте новину «Екс-чемпіона світу зарізали ножем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути