вівторок, 28 грудня 2010 03:00

Двір Івана Курченка залило нечистотами

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Родина Курченків з села Червона Слобода під Черкасами облаштовувала двір з 2001 року
Родина Курченків з села Червона Слобода під Черкасами облаштовувала двір з 2001 року

16 грудня біля двору Івана Курченка із села Червона Слобода Черкаського району прорвало каналізаційний колектор. Бригада ліквідаторів викачала нечистоти на поверхню. Стоки залили двір Курченків.

— Я тоді був у гаражі, — згадує 30-річний Іван Курченко. — Бачу, приїхала бригада. Ну, думаю, хай ліквідовують. Коли через деякий час жінка каже: дивися! Виходжу, а жижу викачують за пару метрів від розритого. Усе тече у двір. Не менш як 2 тонни стічної води. Вонь...

Іван Курченко працює автомобільним слюсарем, його дружина Тетяна — вихователька. З доньками 9-річною Вікторією і Анжелікою, 2 роки, живуть у двоповерхівці на вул. Жовтневій. Нечистоти заповнили майже весь двір.

— Десь на 400 квадратів розпливлося, — каже господар. — А там же стоки від лікарень, моргів, підприємств. Я був у шоці. Кажу: хлопці, що ж ви робите? А бригадир: "Можеш подавати у суд". Нормально? Я тоді давай в екологічну службу дзвонити, приїхали еменесники, сільський голова. Задокументували. Екологи взяли ґрунт на хімічний аналіз. А санстанція сказала, що вони бактеріологічний аналіз з ґрунту не роблять, можуть лише воду зі скважини перевірити. Зараз усе замерзло. Навіть не уявляю, що буде, як розтане.

Курченки почали зводити хату 2001 року. Ділянка була нерівна, то завезли 20 вантажівок землі й зрівняли. Поряд із хатою побудували хлів і гараж, у дворі посадили абрикоси, вишню, персик, яблуню. Частину подвір'я засіяли газонною травою.

— Дерева вже добре родили. А з ранньої абрикоси навіть вторгували півтори тисячі гривень, — бідкається Іван. — Тепер років п'ять ні з дерев, ні з землі їсти не можна буде.

— Ще ж невідомо, чи взагалі дерева виживуть. Он торік за кілька хат від нас теж двір залило нечистотами. То в них малина пропала, бджоли подохли, із дерев фрукти їсти не можна. За збитки їм заплатили пару сотень гривень, — додає Тетяна Курченко, 28 років.

У каналізаційний колектор збігаються всі нечистоти з Черкас. Течуть до очисних споруд за село Червона Слобода. Колектор перебуває на балансі підприємства "Азот"

— Він періодично прориває. Найбільша аварія була років із 10 тому, біля залізничного переїзду. Тоді фонтан бив на добрий десяток метрів. Довелося навіть трасу перекрити. Все понесло людям у двори. У крайньому дворі в хаті плавали дорожки. Я питав господаря, чи йому компенсували. Та хто там, каже. Торік за кілька метрів від нас у чотирьох місцях прорвало. Все понесло до сусіда, там довго болото стояло, — говорить Іван Курченко. — Замість того, щоб міняти труби, "Азот" лише латає старі.

Чоловік планує скаржитися на підприємство до суду.

"Азот" — одне з найбiльших пiдприємств у країнi з виробництва хiмiчної продукцiї: мiнеральних добрив, iонообмiнних смол, капролактаму. 43 виробничі пiдроздiли розташовані на площi 500 га. У товариствi працює понад 6 тис. осіб.

— Немає такої технології, щоб стоки з прорваного колектора збирали в ємкість. Їх виливають на землю, — пояснює головний енергетик підприємства Ігор Кривошеєв. — За правилами, вздовж колектора має бути рів — охоронна зона має бути в низині. Господар будинку зрівняв територію. Таким чином створив усі умови для того, щоб стічна вода текла йому у двір. Тим паче що земля промерзла й вода по поверхні просувалася без перешкод.

Зараз ви читаєте новину «Двір Івана Курченка залило нечистотами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути