Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2010 02:31

Донецький суд відпустив Гіві Немсадзе

15 вересня Київський райсуд Донецька розглядав справу 56-річного Гіві Немсадзе. Йому приписують організацію 57 убивств. Однак Ренат Кузьмін, заступник генерального прокурора, просив його звільнити. Мовляв, Гіві лише приховував злочини, бандою керував його брат Гурам. За таке порушення минув термін дії покарання.

Гіві приїздить до залу суду у супроводі чотирьох охоронців, двох родичів та адвоката. Клопотання від Генпрокуратури розглядає Володимир Баулін, голова райсуду. 15 томів кримінальної справи лежать на підлозі.

— Я ніколи не мав зв"язків з кримінальним світом, — каже Гіві. — Мав бізнес. Однак мій брат Гурам був авторитетом. Він мені часто давав поради, тому іноді нас сприймали як єдине ціле. Я нікого не вбивав.

Гурам Невсадзе помер від раку 2003 року.

— Гурам тут ні причому. Його і в Донецьку не було, — каже єдина присутня потерпіла Валентина Мишакова, 65 років. — Усім керував Гiвi. Два мої сини працювали на нього. У листопаді 1998-го їх та ще трьох членів убили.

Гiвi чує про Мишакових і висякується у хустинку.

— 1999-го Вадику мало бути 30 років, — продовжує Мишакова. — На той час він уже гнив. Гіві прийшов на його день народження і випив за здоров"я. Поубивали моїх дітей, їхні фірми позабирали, онуків пустили по світу.

Володимир Мiненков з обласної прокуратури підтримує клопотання  Генпрокуратури. Просить суд припинити справу. Суд оголошує перерву.

— Мене попередили, якщо прийду до суду, не протягну й півроку, — говорить Валентина Християнівна. — Ляжу спати, а хата спалахне. Сини працювали на Гiвi, а не на Гурама. Вадим якось зізнався: "Звідти вже піти не можна". Гiвi убив синів за те, що вони не схотіли убивати чоловіка на прізвисько Гашек. Знайшлися інші, того Гашека таки задушили і спалили. А за два місяці Гiвi розстріляв мого Вадима і Олега Шаталова. Молодший син Саша втрутився, а з ним ще двоє. Їх побили, заклеїли очі і роти, повезли до ями. Там розстріляли.


Суддя відкладає оголошення рішення на 11.00 16 вересня. Про це дізнаються інші родичі загиблих. У зазначений час приходять до Київського райсуду. Проте їм повідомляють, що суддя закрив справу о дев"ятій ранку.

— З 2007 року справи усіх убивць банди Немсадзе по-тихому провели судді Олена Андрiєва і Володимир Баулiн. Бандитів відпустили. У тих убивць мільйони грошей, суд купили. Он гляньте, на яких машинах судді їздять, — Олександр Максимов, батько убитого Віталія Максимова, показує у бік стоянки суду.

Там новенькі джипи "тойота", "лексус". Дістає написаний від руки список членів банди, які живі та уникнули покарання. Це 17 прізвищ.

— Усіх вбивць засудили за приховування, — говорить 62-рiчна Лариса Власова. — А вбивства і викрадення звалили на мертвих.

Сина Власової Дмитра і його товариша Артура Шевельова викрали 11 жовтня 2001 року в Макіївці. Перший тримав автомийку, пункти прийому чорного і кольорового металів. Його БМВ зранку зупинили бандити, одягнуті у форму ОМОНу. На очах у десятків свідків скрутили і вивезли. За кілька років член угруповання Анатолій Шихкеримов показав слідчим шурф покинутої шахти в селищі Новий Світ. Звідти дістали п"ять трупів. Серед них — Артур Шевельов. Власова досі не знайшли.

— Сину було 25 років, — говорить 60-річний Михайло Шевельов, батько загиблого Артура. — Він працював водієм у бізнесмена, який мав зв"язки з фірмою Гiвi Немсадзе "Укрконтракт". Його прибрали як свідка.

Шевельова підтримує адвокат.

— Основна частина справи банди Немсадзе досі у Генпрокуратурі. Звiдти смикають шматки і привозять у Донецьк. Склалося враження, що її спеціально роздрібнили. Щоб судити окремо і полегшити покарання. Нікого не судили навіть за участь у банді, тим бiльше за організацію. Деяким членам банди треба дати довічне. Їм же дають або умовно, або виправдовують, — каже адвокат 47-рiчний Михайло Каминiн.


Гiвi Немсадзе здався Генпрокуратурі 27 липня 2010-го. Пояснив, що ховався у родичів, бо боявся політичного переслідування. Мовляв, 2004 року брав участь у виборах президента на боці Віктора Януковича.

2005-го Юрій Луценко, тодішній міністр внутрішніх справ, назвав Гiвi Немсадзе творцем "найкривавішої і найжорстокішої банди" Донецької області. Керівник Донецької обласної міліції Михайло Клюєв розповів, що міліціонери викопали три братських могили, в яких банда Немсадзе ховала жертви. На сайті Інтерполу Гіві досі у розшуці, його називають ватажком злочинного угруповання.

Зараз ви читаєте новину «Донецький суд відпустив Гіві Немсадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути