субота, 14 червня 2008 07:13

"Дніпроенерго" знову хочуть відібрати

Донецький мільярдер, народний депутат від Партії регіонів Рінат Ахметов, 41 рік, утратив контроль над енергетичною компанією "Дніпроенерго". Він планує відновити його за допомогою "способу втрати документів". Це коли власник документа заявляє про його втрату, а натомість отримує новий, із необхідними для себе змінами.

Товариство "Дніпроенерго" — друга за обсягами виробництва електроенергії компанія України, виробляє 9% електрики країни. Підприємство має 25 енергоблоків потужністю від 150 МВт до 800 МВт. Сировиною є природний газ, вугілля й мазут. До складу компанії входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплоелектростанції.

Керувати "Дніпроенерго", як і рештою об"єктів електрогенерації та електропостачання, має Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України". Однак торік улітку контроль над "Дніпроенерго" фактично перейшов від держави до "Донбаської паливно-енергетичної компанії". Її власником є "Сістем Кепітал Менеджмент" — компанія Ріната Ахметова.

"Дніпроенерго" зробили підконтрольним методом емісії: випустили додаткову кількість акцій, яку спрямували на погашення боргів підприємства.

Вітчизняне законодавство емісію забороняє. Суд установив, що 76,04% акцій "Дніпроенерго" належать державі. Верховний суд України 8 квітня цього року поставив крапку в конфлікті — звів нанівець усі спроби Ахметова привласнити "Дніпроенерго".

Здавалося, держава перемогла. "Енергетична компанія України" провела загальні збори пайовиків, звільнили все попереднє керівництво.

Однак донецький мільярдер вирішив повернути свої важелі впливу. Керівники, які представляють його інтереси, уже кілька місяців як звільнені, проте не залишають своїх кабінетів і не допускають до підприємства нових.

Цього разу під прицілом опинився реєстратор акцій "Дніпроенерго" — фінансова компанія "Укрнафтогаз". Боротися проти неї Ахметов почав одразу після зборів акціонерів 27 серпня 2007 року. Саме тоді він хотів увести додаткову емісію. Реєстратор відмовився, бо це суперечило вітчизняному законодавству. Тоді ж і почалася судова тяганина за "Дніпроенерго".

Нині відвертий тиск проявляється в нескінченних перевірках "Укрнафтогазу" Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку на чолі з її керівником Анатолієм Балюком. Комісії свого часу допомагав київський відділ по боротьбі з економічною злочинністю. Перевіряльників цікавили зміни в системі реєстратора товариства "Дніпроенерго". Ціль зрозуміла — передати реєстр акціонерів енергетичної компанії підконтрольному реєстратору, щоб згодом унести незаконні зміни. Опісля можна було "переписати" акції близьких юридичних осіб, щоб остаточно заплутати сліди, надійніше сховати вкрадені акції та ускладнити процедуру з"ясування їх власника.

Виконавці цих задумів знайшлися. При цьому порушуватимуться українські закони

Такі операції незалежний реєстратор виконати не міг. На ринку цінних паперів він працює понад 12 років і веде справи більше 170 компаній. Тому в нього вирішили відібрати ліцензію.

Прокуратура порушила кримінальну справу, правоохоронці налетіли на офіс "Укрнафтогазу". Знайшли суд, який виніс "правильне" рішення. Зрештою ліцензію відібрали. Причиною назвали невиконання рішення суду, який зобов"язував реєстратора виконати певні дії з цінними паперами. Виконати ж ці дії "Укрнафтогаз" не міг, бо вони суперечили законодавству й нормативно-правовим актам, прийнятим самою ДКЦПФР.

У конфлікт утрутився окружний Адміністративний суд Києва. Рішення про анулювання ліцензії визнав неправомірним і відмінив його.

Тоді вирішили діяти за іншою схемою. За допомогою тієї ж Комісії з цінних паперів та фондового ринку — вона стала схожою на структуру, яка захищає бізнес-інтереси Ріната Ахметова. Комісія планує визнати реєстр акціонерів "Дніпроенерго" втраченим. Новим реєстратором має стати Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк, який належить донецькому мільярдеру. Він має "відновити" реєстр, уже з необхідними Ахметову змінами. Тобто введе туди своїх акціонерів і заднім числом збільшить статутний фонд.

При цьому законний реєстратор "Укрнафтогаз" може й не знати про свого двійника й про те, що зусиллями Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку з"явився інший реєстр.

Виконавці цих задумів уже знайшлися. У ролі "борця за справедливість" виступає пан Діденко, який подав до Держкомісії з цінних паперів заяву про "порушення" й "утиски його прав". Він — земляк Ахметова. Технічну роботу доручили директору Департаменту з питань контрольно-правової роботи ДКЦПФР пані Колєсніковій, одному з її заступників і керівнику юридичного департаменту. Допоможе їм і пан Уколов, який контролював реєстрацію акціонерів "Дніпроенерго" на загальних зборах 21 березня. При цьому порушуватимуться українські закони.

18 червня Верховна Рада має розглянути питання про звільнення голови Вищого господарського суду України Сергія Демченка. Він досяг граничного віку, передбаченого для держслужбовців. Однак на 17 червня Вищий господарський суд призначив черговий розгляд скарг, які подали підконтрольні Рінату Ахметову структури. Вони вимагають визнати незаконними рішення загальних зборів пайовиків "Дніпроенерго" від 27 серпня 2007 року.

Нагадаємо, Верховний суд України вже прийняв рішення з цього питання. Вищий господарський суд не має його переглядати, проте прийняв до розгляду скарги підприємств "Шахта Комсомолець Донбасу" і "Павлоградвугілля". Ці товариства начебто лише у травні дізналися про рішення Верховного суду.

30 травня 2008 року касації розглядав суддя І. Плюшко. 11 червня їх передали судді І. Волику, якого раніше звинувачували у виконанні замовлень Сергія Демченка.

Фактично, перед звільненням Демченко ще раз надав послугу Рінату Ахметову, узявши до перегляду рішення Верховного суду. Суддя розраховує, що за порушення закону його не покарають, оскільки наступного дня він вийде на пенсію. Відповідатиме суддя Волик.

Державу знову втягують у судову тяганину. Це дозволяє донецькому мільярдерові надалі зберігати свій менеджмент і контролювати багатомільйонні фінансові течії енергетичного підприємства.

Національному акціонерному об"єднанню "Енергетична компанія України" немає сенсу брати участь у зборах пайовиків "Дніпроенерго". Адже результат відомий: їх зірвуть люди Ріната Ахметова, захищені депутатською недоторканністю.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпроенерго" знову хочуть відібрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути