вівторок, 02 березня 2010 08:26

Дмитро Касєнов втопився на очах у рятувальників

31-річна Олена Попова з міста Ізяслав на Хмельниччині у чорній хустці. Тримає на руках доньку Софію, 3 роки. Поряд — портрет хлопчика у чорній рамці і свічка. Родина справляє сороковини по загибелі старшого сина, 11-річного Дмитра Касєнова.

— Я коли виросту, закину мотузку і витягну Діму з річки. А поки Боженька забрав його на небо, — дівчинка показує на портрет брата.

Дмитро утопився 7 січня. Провалився у річку Горинь, коли повертався з колядки.

— Ми з Андрієм Чорним тоді катались на санках, — згадує 12-річний Олександр Шафалюк. — Чую: "Де я! Поможіть!". Підбігаю, а на річці Діма тоне.

13-річний Андрій Чорний побіг до найближчих хат. Приніс мотузку.

— Я підповз і кинув, але він був коротким. Андрій приніс другого. Кинули, але Діма не зловив, — каже Шафалюк.

Люди викликали рятувальників. За 10 хв. приїхали працівники райвідділу МНС. Школяр весь цей час борсався в ополонці, кликав на поміч. Один рятувальник пішов по льоду й провалився за 2 м. Доки колеги його витягували, Касєнов потонув. Пожежники повернулися у відділок.

— Неприємна історія, — розповідає 33-річний Костянтин Дзюбій, начальник Ізяславської пожежної частини N 17. — Нам пізно повідомили. Люди виїхали. Прибігли з рятувальним кругом і мотузкою. Один пішов до хлопця, провалився. Хлопці нічого не могли зробити. Ми навіть не маємо повноважень рятувати на воді — це робота міської водолазно-рятувальної станції.

Батьки Дмитра поскаржилися до міської прокуратури.

— Як це так? — плаче Олена Попова. — Дитина втонула на очах у спасатєлів. Діма їх бачив, надіявся. Ще до їх приїзду сина спасав Саша Шафалюк. Стрибав на лід, а той спасатєль стояв дивився. Потім пішов по льоду. Невже не знаєш, що треба повзти? А як провалився, то чого не подав руку дитині?

— Ми провели перевірку, але порушень не виявили. До повноважень пожежників не входить рятування на воді. Перевіряємо дії водолазно-рятівної станції, — говорить міський прокурор 31-річний Олександр Базан.


На міській водолазно-рятувальній станції кажуть, що не врятували, бо мала зарплата.

— В нас на чергуванні одна людина, — розводить руками начальник станції Василь Лукащук, 60 років. — А має бути три. УАЗіка забрали три роки тому. Від нас до того місця — 3 кілометри. Нас повідомили, але нам нічим їхати. От ми нічого й не зробили.

Станцію фінансує міський бюджет. Штатний розпис — сім осіб. Улітку додатково набирають матросів.

Після скарги до Олени Попової приходять родичі рятувальників.

— Просять забрати заяву, — пояснює вона. — Свого, мовляв, не вернеш, а як мого чоловіка виженуть, то хто дітей годуватиме?

Тіло хлопчика витягли наступного дня. Течія його не віднесла.

— Очки були відкриті, ручки піднесені до верху, — плаче матір. — Він бачив їх, надіявся.

Його однокласники перші дні боялися заходити до класу.

— Діма був гарним хлопчиком, — згадує директор Ізяславської школи N 5 Емілія Тукало. — Спокійним. Любив футбол. Улюбленим предметом була історія.

Школярі кажуть, що Дмитра побили і кинули в ополонку. Бо правий бік обличчя був побитий, а наколядованих 50 грн не знайшли.

— Говорять, Діму туди завів старший хлопчик, — розказує Світлана Чорна, класний керівник Касєнова. — Бо Діма колядував на старому місті, а втонув на іншому кінці Ізяслава. Чого там опинився, коли там не живе?

17 лютого батьки звернулися до міліції. Просять розслідувати загибель сина.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Касєнов втопився на очах у рятувальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути