пʼятниця, 03 серпня 2018 07:25

Дітей чиновників відправили на безкоштовний відпочинок замість пільговиків

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/ДМИТРО ГНАП
  Школярі зі Львівської, Закарпатської та ­Донецької областей позують перед поїздкою на відпочинок у ­Хорватію. Громадські активісти обури­лися. До списку на безкоштовну подорож замість пільговиків потрапили діти з­аможних батьків
Школярі зі Львівської, Закарпатської та ­Донецької областей позують перед поїздкою на відпочинок у ­Хорватію. Громадські активісти обури­лися. До списку на безкоштовну подорож замість пільговиків потрапили діти з­аможних батьків

24 липня діти із Закарпатської, Львівської та Донецької областей поїхали на відпочинок до Хорватії на узбережжя Адріатичного моря. Українських школярів запросив уряд країни і оплатив їх гостювання. До списку на безкоштовну подорож замість пільговиків потрапили діти заможних батьків та чиновників із Краматорська, кажуть громадські активісти.

Обурились після допису в "Фейсбуці" народного депутата, співорганізатора дитячого відпочинку 40-річної Марії Іонової.

"На відпочинок прибули діти із зони воєнного конфлікту на сході України з категорії дітей-сиріт (внаслідок російської агресії), позбавлених батьківського піклування, а також тих, чиї батьки виконують військовий обов'язок на передовій", — написала Марія Іонова. Пізніше додала у перелік дітей з родин тимчасово переміщених осіб, багатодітних сімей і тих, хто "заслуговують на заохочення своїми успіхами у навчанні, спорті, інших видах позашкільної діяльності".

— Із Краматорська мали їхати 50 дітей пільгових категорій. Поїхали лише четверо діток учасників АТО та 15 — талановитих школярів від управління освіти. Пізніше з'ясувалося: всі інші — це загадкові особи. Конкретного списку з прізвищами не розголошують, — розповідає 38-річний Андрій Романенко, координатор центру "Дій Краматорськ".

— Більшу частину групи склали діти впливових і заможних батьків. На фото вдалося впізнати дітей та онуків трьох заступників міського голови, депутата міськ­ради Краматорська, керівниці підприємства, що належить депутатці Лілії Кислициній, і дитину директорки відомого місцевого бутика, — додає журналіст ­Дмитро Гнап, 40 років.

Організатори подорожі закликали не розділяти дітей із Донбасу на бідних і багатих. Кажуть, усі вони пережили окупацію та обстріли.

— Серед 118 школярів, які відпочивають у Хорватії, є діти загиблих пілотів Іл‑76, бійців 128-ї бригади, Героїв Небесної сотні і військовослужбовців інших бригад і батальйонів. В останню хвилину кілька родин відмовилися від подорожі, бо не встигли вчасно зробити паспорти чи виникли інші плани, — пояснює перший заступник голови Верховної Ради 47-річна Ірина Геращенко. — Мажором називають хлопця з родини ВПО (внутрішньо-переміщених осіб. — ГПУ), чий батько дійсно працює в мерії. Але як нам ще заохочувати людей працювати для України на Донбасі, якщо ми дозволяємо собі принижувати їх та їхніх дітей? Також — доньку волонтерки, яка в 10 років має дорослий розряд із плавання, і прийомного сина місцевого депутата, який зіграв головну роль у виставі про Василя Стуса і має розряд із баскетболу. Маленькі українці, до яких би соціальних категорій не належали — рівні. І якщо вони мають успіхи — у навчанні, спорті, громадському житті — то точно мають право на заохочення.

Замість дітей пільговиків на безкоштовний відпочинок відправляють школярів із більш заможних родин не вперше, стверджує журналіст Олександр Ретивов.

— Подібне траплялося у Житомирській та Донецькій областях. По допомогу звертаються люди, які попри статус родини воїна і одночасно багатодітної, роками не отримують путівки до оздоровчих таборів. Також — діти загиблих атовців, які навіть за наявності всіх документів якимось чином "вилітають" зі списків на закордонну подорож. Зараз проводимо розслідування. Боюся, таких випадків немало, — каже Ретивов.

Зараз ви читаєте новину «Дітей чиновників відправили на безкоштовний відпочинок замість пільговиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути