четвер, 21 жовтня 2010 06:02

Дев'ятикласник стрибнув із даху п'ятиповерхівки

Автор: фото надане Аллою Хвостенко
  Нікіта Тюріков у компанії дівчат. Фото зроблене цього літа у дитячому таборі ”Антей”
Нікіта Тюріков у компанії дівчат. Фото зроблене цього літа у дитячому таборі ”Антей”

У неділю, 17 жовтня близько сьомої вечора Нікіта Тюріков, 14 років, піднявся пожежною драбиною на дах багатоповерхівки на вул. Зіньківській, 2 в Полтаві. І стрибнув донизу. Упав на заасфальтований майданчик для сушіння білизни поряд із будинком. Помер одразу.

Перед 5-поверхівкою на Зіньківській на асфальті кілька великих плям крові, присипаних піском.

— Усе швидко відбулося, — говорить літня жінка, яка гуляє з рудим собакою. — Я сама не бачила, сусідка розказала.

Щоб дістатися до пожежної драбини, треба залізти на козирок даху над підвалом.

— Він же не просто впав, — хитає головою жінка. — Зняв курточку і сильно розбігся. Подивіться, плями крові — далеко від будинку. Метрів мабуть зо 5. Через це й удар такий сильний вийшов. Коли це сталося, я невістці подзвонила. У мене онук 11-річний. Кажу, ти його не свари, бачиш, які діти вразливі.

Жильці будинку кажуть, його перед самогубством бачила жінка з сусіднього будинку.

— Я визирнула у вікно на четвертому поверсі, на дворі вже сіріло, — розповідає 38-річна Юлія Чеверденко, яка живе на Зіньківській, 4. — Бачу по криші парєньочок ходить. Значення тому не придала. Подумала, хтось антену виліз ремонтувати. А потім невістка спустилася в магазин, це було пів на сьому вечора. Прибігає, каже, у дворі міліція, "скора" стоїть і мужчина мертвий на асфальті. Я вийшла надвір. Присвітила до тіла мобільним. Побачила, що парєньок не з наших дворів. Лежав обличчям до мене. Під головою калюжа крові величезна і трохи крові на губі. Чоловік, який на кришу піднявся, закричав, що його курточку там знайшов.

На другий день узнала, що в кишені курточки знайшли свідоцтво про народження та записку. Люди балакали, що написав "прости мене мама, ти мене не понімаєш". Потім ритуальна служба приїхала та забрала хлопця.

Нікіта жив у гуртожитку з матір'ю. Вона працює викладачем в одному з полтавських вузів, бабуся — теж педагог за фахом.

— Того дня він пішов із дому десь о 14.00, — розповідає Юрій Сулаєв із Полтавської обласної міліції. — Сказав матері, що йде на день народження до друга. Вона дала йому 50 гривень на подарунок. За словами родичів, вийшов у хорошому настрої. Перед тим вивчив усі уроки на понеділок.

День народження друга Нікіта вигадав. Кілька годин гуляв містом. Від його дому до 5-поверхівки на Зіньківській — хвилин 15 пішки.

У кишені загиблого підлітка знайшли записну книжку із передсмертною запискою.

— "Мама, пожалуйста, постарайся скрыть мою смерть. Она многих может расстроить. Прости за все и прощай. Твой сын", — цитує записку Сулаєв.

У міліціонерів немає версій, чому школяр скоїв самогубство.

Нікіта вчився в ліцеї №1. Перейшов туди рік тому. Заклад вважають елітним. Розташований у центрі міста, його відвідують чимало дітей посадовців і бізнесменів. Тюріков мав гарні оцінки, займався спортом. Про матір і бабусю, за словами однокласників, завжди відгукувався добре.

Правоохоронці перевірили причетність Нікіти до молодіжних організацій, сект. З'ясовували, чи не мав залежностей. Жодне з припущень не підтвердилося. Версію про нещасливе кохання теж відкидають.

На своїй сторінці "Вконтакте" 14 жовтня Нікіта написав: "Иногда мне хочется стать облаком. Плыть... плыть... куда понесет ветер. Это по мне. Не хочется прилагать никаких усилий". За день до того писав: "Забейте все на меня", "Все достало".

— Нікіта був хорошим, — розповідає товариш, не називає імені. — Інколи жалівся, що його завантажують навчанням. Що найбільше його спонукає вчитися бабуся.

Поховали Нікіту Тюрікова в середу, 20 жовтня. За цей рік на Полтавщині це п'яте самогубство підлітка. Вік усіх загиблих — 14–15 років. Троє з них повісилися. У двох випадках причиною самогубства стало нерозділене кохання. У Кременчуці підліток із друзями зламали паркан. Батьки сказали, що замість святкування його дня народження, гроші витратять на ремонт огорожі. Хлопець образився й повісився. Один школяр укоротив собі віку через батьків-пияків.


У неповній сім'ї жінка перебирає функції батька


— Родину вважають благополучною, якщо є тріумвірат — батько, матір, дитина, — пояснює психолог із Полтави 36-річний Олександр Сірий. — В усіх інших випадках навіть зовні успішну родину назвати так не можна. Особливо, якщо двоє жінок виховують хлопчика. Зазвичай, у таких родинах мама або бабуся перебирають функції батька. Стають суворими. Вимагають від хлопця постійно бути одним із кращих, безкінечно контролюють. Дитині це не подобається. У неї накопичується напруження. Хлопець замикається в собі, стає роздратованим.

Жінці, яка сама виховує сина, потрібно знайти у своєму оточенні чоловіка, який би став для нього авторитетом. Це може бути дідусь, учитель, спортивний тренер.

Зараз ви читаєте новину «Дев'ятикласник стрибнув із даху п'ятиповерхівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути