пʼятниця, 31 травня 2013 00:00

"Депутати підлаштували закони під злочинні наміри"

Автор: фото з архіву Богдана Хаустова
  Правозахисник Богдан Хаустов: ”Держава не зацікавлена боротись із фінансовими шахраями”
Правозахисник Богдан Хаустов: ”Держава не зацікавлена боротись із фінансовими шахраями”

Правозахисник з Ужгорода 28-річний Богдан Хаустов організував всеукраїнську акцію "Стоп шахрай". Допомагає ошуканим вкладникам фінансових пірамід повертати гроші. Каже, часто рятував їх від самогубства.

Що таке фінансова піраміда?

— Це механізм, учасники якого заробляють за рахунок нових вкладників. Першу фінансову піраміду — компанію Південних морів — ще на початку ХVIII століття заснував британський лорд. Мережевий маркетинг, покупки в групах, тренінги — це все піраміди, що прийшли з-за кордону.

На чому акцентують увагу?

— Усі фінансові піраміди живуть завдяки брехливій рекламі, що нав'язує думку про легкі заробітки. У кожному місті є свій Тигран Арушанян, який знає особливості земляків і вміє видурити останню заначку.

Чому в Україні процвітають аферисти?

— Бо держава не хоче того контролювати. Давно тривають розмови про кримінальну відповідальність за організацію пірамід, однак закону досі нема. Торік Національний комітет фінансових послуг затвердив ліцензію на "покупки в групах". Зараз її можна отримати і законно дурити людей. У країні близько сотні фірм, які цим займаються. Ліцензію отримали поки що сім, решта працюють без неї. Учасник "покупок у групах" отримує не власне товар, а лише право участі в його розіграші. Людина постійно платить за надію отримати товар.

Чому міліціонери цього не зупиняють?

— Бо зацікавлені в роботі цих фірм. Якщо на рахунок такої фірми щодня падає 50 тисяч гривень, які можна поділити, то хто кого чіпатиме? На фірми реєструють десятки заяв, а вони досі працюють. Раніше у Кримінальному кодексі була стаття №202 "Зайняття фінансовою діяльністю без ліцензії". Тепер її декриміналізували, такі дії карають штрафом. Депутати підлаштували закони під злочинні наміри.

Як діяти обдуреним?

— Об'єднуватися. Коли жертви збираються у групи по сотні людей, тоді засновникам піраміди буде і кримінальна відповідальність, і вирок. Люди можуть не виконувати умов підписаних договорів, якщо ті суперечать законам.

Зараз ви читаєте новину «"Депутати підлаштували закони під злочинні наміри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути