Ексклюзиви
пʼятниця, 17 травня 2013 07:15

Даїшники втекли з місця аварії

Уночі на 7 травня за селом Нова Кам'янка Жовківського району Львівської області "Фольксваґен Пассат" протаранив зустрічний мотоцикл "Іж-Планета 5". Водій іномарки 18-річний Іван Жигайло тікав від інспекторів ДАІ, бо не мав посвідчення водія. В аварії загинув його пасажир 19-річний Сергій Стадницький та 14-річні Олег Федюра й Сергій Климко — пасажир мотоцикла.

— Того вечора Сергій з Іваном були у клубі. Іван був на "Пассаті", — згадує 20-річний Василь Стадницький, брат загиблого. — Відвезли Сергієву дівчину додому, заїхали у сусіднє село Лавриків. Сергій колись там ді-джеєм на дискотеці працював. Як верталися додому — їх побачили даїшники. Моргнули мигалкою, але Іван злякався й почав тікати. Погнав по бездоріжжю, а ті за ним на одних підфарниках.

Удень 15 травня у Новій Кам'янці справляють дев'ятини за загиблими.

— Вони погнали через центр села, пролетіли біля клубу десь під 100 кілометрів на годину, ледь людей не позбивали, — розповідає батько загиблого 44-річний Сергій Стадницький. Він ходить двором у чорних штанях і чорних окулярах. — Даїшники гнали за ними на "Ладі". Купа людей це бачила, бо ж другий день Пасхи відзначали. Деякі чоловіки поїхали слідом.

— Хотіли подивитися, чим усе закінчиться, але догнати не могли, — згадує 20-річний Юрій Рикмас, свідок події. — Хлопці ще записали номера на "дев'яносто дев'ятці" — 0135. "Пассат" полетів за село у напрямку хутора Березина. Всі — за ним. Десь в 1.20 ночі під'їжджаємо: "фольксваґен" димить у траві, під ним — "іж". На мотоциклі було троє, всіх їх розкидало. Іван ходив і нічого не розумів. Даїшники повтікали.

Сергій Стадницький і Олег Федюра загинули одразу, пасажир мотоцикла Сергій Климко — за кілька днів у лікарні. Водія "фольксваґена" Івана Жигайла і другого пасажира мотоцикла 13-річного Василя Білуту забрали до лікарні.

— Як я приїхав, то мій Олег був весь розірваний, — плаче батько 37-річний Віктор Федюра. — Ножка і ручка відірвані, на голову неможливо було сі дивити. Стадницький лежав під "пассатом", він ще був живий. Але голова роздавлена. Якби даїшники не повтікали, а одразу викликали лікарів, то, може, і спасли б дитину.

За дві години на місце аварії приїхала та ж "Лада 21099" з інспекторами.

— Даїшніки обганяли "пассата", підрізали. На задній дверці "фольксваґена" була вмятина і залишки сіро-блакитної фарби. Зайняли всю дорогу, мотоциклу ніде було діватися, — продовжує Василь Стадницький. — Коли приїхали даїшники, люди їх чуть не розірвали. Вони давай тікати, мені притисли пальці дверцями. З машини перегаром несло. Потім і в них брали аналізи. Показало, що вони були випивші.

— Ті даїшники були червоні, наче пили весь вечір, — додає Сергій Стадницький. — Але найцікавіше друге. По селу вони ганяли втрьох: прапорщик Роман Парій, сержант Ігор Рудковський і ще один. Думаємо, то був даїшник Віктор Стасюк, який живе в сусідньому селі і знає всі польові дороги Нової Кам'янки. А на аварію приїхали вже вдвох.

Наступного дня двох інспекторів звільнили.

— Ми ходили до начальника ДАІ Жовківського району, — кажуть батько й син Стадницькі. — Він дослівно сказав, що "такі собаки мають сидіти". Але ж даїшники не були учасниками аварії, а в рапорті можуть написати, що через пилюку нічого не побачили. Зараз прокуратура проводить перевірку.

 

Нова Кам'янка — за 50 км від Львова й за 20 — від кордону з Польщею. Тут 1600 жителів. Усі мають право на безвізовий перетин кордону як мешканці прикордонного села. Заробляють тим, що возять до Польщі горілку й цигарки, а звідти — продукти й побутову техніку.

Більшість автомобілів зареєстровані в країнах Євросоюзу. Пересуватися такими Україною заборонено, однак новокам'янці їздять, інспекторам платять хабарі. Часто лаються, що даїшники ледь не щодня чатують на селян під дворами. "Фольксваґен Пассат" Івана Жигайла теж зареєстрований у Польщі. Такий легковик коштує там близько $1 тис.

— Мій Олежка за свої 14 років устиг зробити більше, ніж я — за 40, — каже Віктор Федюра про загиблого сина. — Постійно у дворі хазяйнував. І з бензопилкою робив, мотоцикли ремонтував, людям кіньми городи орав.

Сергій Стадницький навчався на відеооператора у Львівській філії столичного Університету культури.

— З дитинства любив усе знімати, — говорить Сергій Стадницький. — То було його. Недавно людям із села зняв весілля. Вийшло краще, ніж у тих, хто за це гроші бере.

Зараз ви читаєте новину «Даїшники втекли з місця аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути