середа, 25 квітня 2007 07:01

Чигиринці сваряться з монашками за територію колишнього монастиря

До "ГПУ" зателефонували жителі вулиці Короленка з райцентру Чигирин на Черкащині. Просили захистити від монахинь, які під приводом відбудови Троїцького монастиря хочуть відібрати їхні квартири.

— Ці монашки ледачі, безтолкові, тільки й знають молитися та гроші збирати, — бідкається по телефону "ГПУ" Станіслав Коваленко. — Купили в одних людей хату, розвалили сарай, розвели смітники.

Свято-Троїцький жіночий монастир у Чигирині збудували в XVI столітті. Поряд — шістнадцять монастирських будівель. У 1930-х монастир закрили, а храм зруйнували. До 1978 року монастирські будівлі займало училище з підготовки бухгалтерів. Потім уцілілі приміщення передали людям, які перебудували келії під квартири. Нині на території колишнього монастиря живуть 49 сімей.

Торік в одній хаті поселилась ігуменя Катерина разом із кількома монахинями. Вони пропонують людям продавати помешкання. Частину території хочуть використати під кладовище. Монахині кажуть, монастирські приміщення мають бути повернені церкві. Владика Черкаської єпархії Сафроній запевняє, що на місці зруйнованого храму зведе його копію.

Місцеві жителі не хочуть продавати житла й миритися із сусідством цвинтаря. Але, кажуть, виходу немає.

— 10 грудня тут було якесь откритіє, — каже 26-річна Вікторія Гудзенко, яка живе через стіну з ігуменею. — Машини в два ряди стояли на цілий кілометр, з Черкас приїжджав Владика Сафроній. А куди ж нам діватися, ми ж будемо мішати.

Вулиця Короленка тягнеться від міського базару до краю Чигирина. Монастир — на околиці. З одного боку до будинків підступає ліс. З іншого, за 500 м, тече річка Тясмин. Хата ігумені стоїть ліворуч. Подвір"я не обгороджене. Вхід — з боку городу. Поряд стоїть сірий вагончик, купол із нержавіючої сталі.

— Нам тут таке витворяють, — скаржиться 41-річна ігуменя Катерина, в миру Валентина. — Звинувачують, що ми хочемо людей вижити, у вічі погрожують "намотати кишки на палицю". До одного поздоровкалася, так він сукою обізвав. Ми щоранку робимо хресний хід з іконою. А нам кажуть: "Не ходіть і не колдуйте".

— Якось п"яний перестрів і просив за свою хату 11 тисяч доларів. Де ми такі гроші візьмемо? — продовжує ігуменя.

У міській раді Чигирина знають про суперечку.

— Невідомо, яким чином вони збираються "відвоювати" свою колишню територію, — дивується виконувач обов"язків міського голови 32-річний Сергій Тимченко. — Треба думати про людей, які там живуть. Монашки хочуть за 300 метрів від монастиря ховати померлих, де на глибині 60–80 сантиметрів течуть ґрунтові води.

— Деякі хати доброго слова не стоять, але вони приватизовані. Виселити звідти ніхто не має права.

Зараз ви читаєте новину «Чигиринці сваряться з монашками за територію колишнього монастиря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути