вівторок, 18 вересня 2012 06:30

"Ці квартири не бачитимуть сонячного світла"

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Черкаска Оксана Потапенко на кухні одноповерхового гуртожитку по вулиці Ільїна, 222/2. Родина з дитиною-інвалідом отримала тут кімнату 2003 року як тимчасове житло
Черкаска Оксана Потапенко на кухні одноповерхового гуртожитку по вулиці Ільїна, 222/2. Родина з дитиною-інвалідом отримала тут кімнату 2003 року як тимчасове житло

16 черкаських родин з дітьми-інвалідами не можуть в'їхати до будинку по вул. Конєва, 15/1. Міська влада пропонує їм туди вселитись, однак місцеві мешканці протестують.

Потапенки — одна з таких сімей.

— Подивіться, в яких умовах живемо, — запрошує до себе 33-річна Оксана Потапенко. Вона з чоловіком 36-річним Віктором, сином 5-річним Данилом і донькою-візочницею 13-річною Вікторією мешкає у кімнаті гуртожитку по вул. Ільїна, 222/2. — Це житло дали нам 2003 року як тимчасове. Відтоді постійно ходимо у міськвиконком, просимо квартиру.

Одноповерховий гуртожиток має дев'ять кімнат. Виділяли їх військовим.

— Моя Віка не ходить. Але вона не розумово відстала, займається з учителями. Якби була своя квартира, то вона могла б і їсти розігріти. На цій кухні нічого не може зробити. Тут такі пороги, що коляска не проїде, плити високі, навіть води нема. Короче, дурдом, — жінка проводить гуртожитком. — Віка могла б сама себе обійти, але ж у туалет не може заїхати, тому мусить користуватися памперсами. На місяць викидаємо по 700 гривень. Купається теж у кімнаті, а не в душовій. Це треба робити тричі на день, і щоб перед тим усі вийшли.

Кімната Потапенків має 23 "квадрати". Тут є меблева стінка, під стінами — письмовий і кухонний столи з посудом, біля вікна — диван, у кутку — двоповерхове ліжко.

— Оцю кровать взяли цього року в кредит, — розказує господиня. — Раніше Віка з Данилом спали удвох на дівані. Воно ж нехарашо. А ми з чоловіком тулимося на цій малютці. Як розкладемо, дитина на кровать уже не залізе. Єдина надія на той будинок на Конєва.

9-поверхівка на вул. Конєва, 15/1 — у спальному мікрорайоні Черкас. Тут два під'їзди, 67 квартир. Будинок звели 2006-го спеціально для родин інвалідів. Усі помешкання роздали, незаселеним залишився лише перший поверх — згідно з проектом, тут планували облаштувати реабілітаційний центр. Однак сьомий рік він стоїть пусткою.

За останні роки в Черкасах не видали жодної квартири інвалідам. Торік міськрада вирішила перетворити перший поверх будинку на Конєва на житловий.

— Облаштуємо там 16 квартир для родин, які стоять на черзі, — каже 36-річна Альона Бережна, начальник управління інвестицій Головного управління капітального будівництва обласної адміністрації. — На це виділено 4 мільйони 706 тисяч гривень. А реабілітаційний центр, який там думали створити, побудуємо у дитячому садочку.

— З точки зору планування, ті квартири будуть неідеальні, — додає 55-річний Микола Упир, головний архітектор Черкас. — Але відповідатимуть будівельним нормам.

Територію будинку на Конєва обгородили металевим парканом заввишки понад 2 м. На ніч тут закривають ворота, є сторож. Біля багатоповерхівки облаштували дитячий майданчик. Біля під'їзду стоять легковики. Вхід до першого поверху загороджений металевими ґратами.

— Цей дім ми всі разом строїли, — згадує місцева 51-річна Ольга Малюта. — Коли нам його здали, тут були тільки вікна й вхідні двері. Ще тоді запланували на першому поверсі центр реабілітації й адаптації інвалідів. А тепер хтось вирішив перебудувати його під квартири. Там приміщення — як магазин: величезні вікна, стеля 3,5 метра висотою. Ці квартири не бачитимуть сонячного світла. Ми не проти, щоб ці родини отримали квартири, але не тут. Ми ж не ізвєрги. Тих мільйонів, які виділили на перестройку, хватить, щоб купити всім нові квартири і добудувати нам центр. Невже мало недостроєних домів? А то вчепились у наш будинок. Єдині його відмінності від інших — пандус, грузовий ліфт і широкі двері.

— Ми не здамося, будемо добиватися, — долучається до розмови 52-річна Ірина Питель, голова Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку на Конєва. — Будемо готувати акцію, виступати на вулицях. Ми не віримо, що нам зроблять центр. Бо ж навіть виїзд до двору не зробили такий, який обіцяли.

Зараз ви читаєте новину «"Ці квартири не бачитимуть сонячного світла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути