пʼятниця, 16 жовтня 2020 07:50

Четверо дітей загинули від рук батьків за два тижні

Автор: INFORMATOR.UA
  Киянина Олександра Ковтуна Подільський районний суд столиці арештував без права на заставу. Його підозрюють у вбивстві сина 6-річного Данила. Чоловік зарізав і підпалив хлопчика. Провину визнав. Сказав, що скоїв убивство з любові до дитини. Мовляв, хотів уберегти від знущань
Киянина Олександра Ковтуна Подільський районний суд столиці арештував без права на заставу. Його підозрюють у вбивстві сина 6-річного Данила. Чоловік зарізав і підпалив хлопчика. Провину визнав. Сказав, що скоїв убивство з любові до дитини. Мовляв, хотів уберегти від знущань

За два тижні в Україні сталися три вбивства батьками своїх дітей. У двох підозрюють матерів.

5 жовтня в Києві 36-річний Олександр Ковтун зарізав, а потім підпалив сина 6-річного Данила. На суді чоловік визнав провину. У селі Велика Волосянка Старосамбірського району на Львівщині 36-річна Юліана Лепех 29 вересня застрелила доньок — 9-річну Вероніку та Моніку, 5 років. Потім укоротила віку й собі. Мотиви злочину встановлюють. У Херсонській області 36-річна Раїса із селища Каланчак втопила сина 4-річного Богдана у Північно-Кримському зрошувальному каналі. Його тіло знайшли 4 жовтня. Хлопчик мав аутизм. Поліції жінка сказала, що більше не могла з ним справлятися. Хотіла й сама втопитися, але випливла.

Даних про збільшення в Україні кількості злочинів, пов'язаних із насиллям батьків над дітьми, немає. Але проблема існує. До насильства спонукають насамперед депресивні розлади, говорить психіатр Олександр Іванов, 53 роки:

— Перша причина — восени вони загострюються. По-друге, нова хвиля карантину не за горами. По-третє, інформаційний простір наповнений негативними новинами. При депресії людина не може відчувати позитивних емоцій. За кілька місяців — рік такого стану починаються збої в поведінці й сприйнятті.

Що може підштовхнути до агресії?

— В силу різних обставин емоції в людей можуть зашкалювати. Ставлення батьків до дітей — не виняток. Якщо вони сповна розуму, вчасно зупиняються. А коли в людини є супутні подразники або вона вживає психотропні речовини, страждає на безсоння, може не контролювати своїх дій.

Хто в групі ризику?

— Усі — незалежно від соціального статусу чи достатку. На депресію не хворіють лише люди з легкою розумовою відсталістю. Не усвідомлюють глибини проблем.

Спосіб убивства — рушниця, ніж, утоплення — це про щось свідчить?

— Ні. Що було під рукою, те й використовували.

З останніх випадків — жінка не зуміла вбити себе з дитиною. Раніше в Києві мати втопила дітей, сама не змогла. Чому?

— Жінки рідше закінчують життя самогубством, ніж представники сильної статі. На одну жіночу спробу накласти на себе руки припадають п'ять чоловічих.

Як зменшити ризики?

— Рідним треба більше спілкуватися. Не просто: "Як справи?" — "Нормально". А говорити про переживання, прагнення, мрії. Коли щось іде не так, це має насторожувати, обговорюватися.

Зараз ви читаєте новину «Четверо дітей загинули від рук батьків за два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути