Ексклюзиви
вівторок, 06 вересня 2011 07:45

"Через взриви стіна відійшла від плінтуса на ширину долоні"

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Галина Ковальчук із села Думенки Хмільницького району Вінниччини показує уламок граніту, що потрапив на її город із кар’єру ”Старосинявські граніти”
Галина Ковальчук із села Думенки Хмільницького району Вінниччини показує уламок граніту, що потрапив на її город із кар’єру ”Старосинявські граніти”

Жителі села Думенки Хмільницького району на Вінниччині судяться з Володимиром Мартинюком, директором кар'єру "Старосинявські граніти". Підприємство видобуває каміння. Вібрація від вибухів руйнує будинки. Каміння летить на городи та подвір'я.

У Думенках близько 500 жителів. Село на межі Вінницької та Хмельницької областей. Їх розділяє річка Південний Буг. Кар'єр розташований  на території Хмельниччини.

— Подивіться, через взриви стіна відійшла від плінтуса на ширину долоні, — показує свій будинок  54-річна Галина Ковальчук. — Ось тріснув подоконнік. На три відра випала дирка зі стелі. Ми подали на суд. Підписалися 57 людей, інші забоялися.

Галина Петрівна веде на город. Посеред ділянки стоїться табличка: "Стій! Вибухонебезпечна зона". Йдемо до сусідки, 79-річної Ніни Зеленої. Вона дев'ять років була головою сільради.

— Ця дробілка робить удень і вночі. Пилюка летить на село. У грудях душе, у горлі пече. Бачте, на всіх вікнах полопали стьокла. Бо воно ж трясе, як землетрус. Двері з клямок зіскакують. А то був нарушився газовий конвектор. Почав газ іти. Визвала газовщиків. Один як відкрив, каже: "Ого-го! Воно всьо розтряслося. Розгерметизація пішла". За ремонт віддала 80 гривень, — розповідає Ніна Кіндратівна.

— Ми копали бараболю торік. Приїхала міліція. Виривали лопати з рук, виганяли з городів. Наказують ховатися по хатах, бо будуть підривати скважини. Загули три прєдупрєдітєльні сірєни. А потом як гахне! Як на войні живем, — каже 60-річна Галина Жвава.

Селяни розповідають, що від найближчої до кар'єру хати — 255 м. Має бути не менш як 1,5 км,  згідно з нормами.

— Ми жалілися Мартинюку. А він нам: "Роблю по всім правилам, у мене порушень нема. У вас валяться будівлі через вашу безгосподарність", — каже Галина Ковальчук. — На нього жаліються люди із Нової Синяви. Казали, шо пускає по селі машини по 30 тонн. У людей хати тріскаються. Тоді вони рішили перекривати дорогу грузовикам. Один шофер вийшов і жіночку так влупив, шо вона впала. А як приїхала комісія виясняти, то Мартинюк перед цим насипав із щебня показову дорогу по полю, нібито другу дорогу строє. Свиней нарізав, столи понакривав, напоїв їх. Бумаги попідписували, і на цьому кончилося.

Анатолій Мазур, сільський голова Думенків, говорить, що кар'єр працює з порушеннями:

— Перше — що розташований кар'єр надзвичайно близько. Руйнація будівель є і немала.

Київський адміністративний окружний суд відхилив позов селян.

— Кар'єр виконує роботи класу "А". Це означає, що відноситься до найнебезпечніших. Дозвіл на них видає тільки головний державний санітарний лікар України. Але в Мартинюка такого дозволу нема. Обласний санітарний лікар Хмельницької області каже, що навіть не знає про існування цього кар'єру. Мартинюк чомусь спирається на дозвіл санітарного лікаря Старосинявського району. Це підприємство працює незаконно. Але суд фактично проігнорував всі ці порушення. Ми подали на апеляцію, — каже 32-річний Олексій Ковальчук, юрист, що представляє інтереси селян.

Кар'єр існує з 1957 року. Відновив роботу 2006-го.

— Я маю п'ять висновків випробувань сейсмологів, що підтверджують абсолютну правомощність робіт. Є три висновки лабораторії шумів, три випробування по викидах в атмосферу. Є все, що передбачено по ГОСТу, — говорить Володимир Мартинюк, 56 років,  директор "Старосинявських гранітів".

Зараз ви читаєте новину «"Через взриви стіна відійшла від плінтуса на ширину долоні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути