Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2012 10:04

"Біля педалєй була калюжа крові" - Депутат розстріляв водія

Автор: Фото з архіву Наталії Шевченко
  Киянин Євген Шевченко працював водієм і охоронцем у Миколи Рєзніка, компаньйона свого вбивці
Киянин Євген Шевченко працював водієм і охоронцем у Миколи Рєзніка, компаньйона свого вбивці

Депутат Обухівської райради Київщини 39-річний Тарас Ламах розстріляв з пістолета 31-річного Євгена Шевченка, водія свого компаньйона. 22 серпня деталі стрілянини з'ясовував Києво-Святошинський райсуд Київщини.

— Цей Ламах — бандит, — до суду заходить Наталія Шевченко, мати покійного. — На нього було багато кримінальних справ, але всі позакривали. Він проводив якісь афери із землею, заробляв великі гроші. Був заступником голови земельної комісії. Оформляв землю на підставних осіб та продавав її. Чого розстріляв мого Женю, досі не знаю.

Тримає дві теки з документами. Дістає фото з місця трагедії — убитий Шевченко лежить на пасажирському сидінні "сеата", ноги звисають до землі.

— Це його перетягли. Ламах застрелив Женю, коли той сидів за кермом. Біля педалєй була калюжа крові, — показує інше фото.

Євген Шевченко жив з нареченою в орендованій квартирі у Києві. Працював водієм і охоронцем у Миколи Рєзніка, партнера Тараса Ламаха.

Увечері 25 березня 2009 року Ламах та Рєзнік зустрілися у ресторані "Козачок" біля столиці. Гуляли до ранку. Шевченко теж чекав. О шостій ранку депутат повернувся додому. Щойно заїхав, як до воріт на "сеаті" під'їхав Шевченко. Ламах двічі вистрелив тому у голову.

Судове засідання призначили на 10.00. О 10.15 судді немає. До зали заходить Тарас Ламах з дружиною і адвокатом. Він у синіх джинсах та смугастій сорочці, має акуратну борідку. Втрьох сідають перед суддівським столом. Дружина Ламаха Олександра Москаленко у вузьких синіх джинсах, рожевому піджаку і туфлях на високих підборах. Переглядає щось на смартфоні "Айфон".

Суддя Мирослава Омельченко заходить о 10.30, зачитує справу. Ламаха звинувачують у навмисному вбивстві.

— Муж вернулся около шести утра на нервах, — першою свідчить Олександра Москаленко. Говорить спокійно і виважено. — Розповів, що Шевченко погрожував йому у ресторані. Тут я почула на вулиці шум. Через камеру відеоспостереження побачила "сеат". Чоловік через домофон крикнув йому: "Шевченко забирайся". Я злякалася, подзвонила няні, щоб забрала дітей. Сама вийшла на вулицю. Шевченко тримав біту. Шестеро наших робітників намагалися його заспокоїти. Він казав, що зґвалтує мене на очах у чоловіка, а потім завалить і його. Потім сів, почав таранити машиною наші ворота. Вийшов Тарас. Йому важко ходити, бо переніс важку операцію на коліні. Шевченко вискочив із салону з пістолетом. Далі я не пам'ятаю, як пістолет опинився у Тараса, але він захищав нашу сім'ю. Коли Шевченко упав, Тарас перетягнув його на пасажирське сидіння "сеата", а сам сів у наш "мерседес" і кудись поїхав. Коли повернувся, у нас робили обшук.

У будинку Ламаха міліціонери знайшли печатки кількох сільських рад області, райдержадміністрації, земельних ресурсів та одного з міжрайонних судів області, чисті бланки державних актів на землю.

Адвокат потерпілих Володимир Лавренюк вважає, що Ламах свідомо розстріляв Шевченка. Пістолет належав депутату. Про це спочатку свідчив охоронець Ламахів і сам депутат. Однак останньої миті охоронець змінив покази, а підозрюваний сказав, що зізнання вибили. Суддя дозволяє адвокату допитати Олександру Москаленко, а сама мовчки починає переглядати щось на ноутбуці. На присутніх не звертає уваги.

— Скажіть, як людина, яка перенесла операцію на коліні, може перетягти тіло із водійського сидіння на пасажирське?

— Я не знаю, — спокійно відповідає жінка.

— У вас був спільник?

— Ні.

— Як міг Ламах, який переніс травму, вирвати у Шевченка пістолет?

— Я не звернула уваги.

— Чим ваш чоловік заробляє на життя?

— Працює депутатом райради і надає послуги юриста.

— Який його дохід?

— Я не хочу відповідати, — відмовляється Москаленко.

— Питання знімається, — відволікається від комп'ютера суддя.

— Скільки машин є у вашому володінні? — продовжує адвокат.

— Питання знімається. Це питання не стосується суті справи, — перебиває суддя.

— Як це? Ламах їздив у ніч убивства на "мерседесі". Машина — речовий доказ, а на неї навіть арешт не наклали. У гаражі Ламаха знайшли ще краденого джипа БМВ Х5 без номерів, — пояснює юрист.

— "Мерседес" ми продали. Зараз у мене "Тойота Прадо". На БМВ в нас є документи, — говорить жінка.

— Хто стер відбитки пальців на биті?

— Не знаю.

Суддя зупиняє допит.

— Я хочу подати клопотання, — з місця підводиться Тарас Ламах. — У мене вилучили паспорт, адвокатське посвідчення, документи водія і посвідчення депутата райради п'ятого та шостого скликань. Я не можу вирішувати проблеми виборців. Прошу повернути документи.

— Я проти, — піднімається Наталія Шевченко.

Проти виступають і двоє прокурорів, однак суддя задовольняє клопотання. Наступне засідання призначає на 11 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Біля педалєй була калюжа крові" - Депутат розстріляв водія ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути