Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2006 18:47

Біля храму чергує наряд міліції

Автор: фото: Володимир ЛУК’ЯНЧУК
  Прихожани церкви Анатолій Березюк і Андрій Мирончук від імені громади відмовляються визнати отця Марка новим настоятелем храму
Прихожани церкви Анатолій Березюк і Андрій Мирончук від імені громади відмовляються визнати отця Марка новим настоятелем храму

"Я втік від них, побили мене. Ой, голова крутиться. Зняли з мене хрест, рясу роздерли", — голосно схлипує 38-річний отець Роман, настоятель храму святого Дмитрія Солунського у Луцьку.

Минулого понеділка біля церкви святого Дмитрія зібрався роздратований натовп. Жінки сипали прокльонами, чоловіки шарпали одне одного. Міліціонери ледь стримували бійку. Хтось намагався втиснутися у вузькі церковні двері.

— Рятуйте! Нашого батюшку зі служби викрали і на машині повезли! — лементувала якась парафіянка.

Раптом біля входу пригальмувала червона "мазда" з польськими номерами. Звідти вибрався невисокий лисуватий чоловік у пошматованій барвистій рясі.

Виявилося, що це і є настоятель храму отець Роман Романів. Миряни обступили його.

— Я втікав по дорозі, і ніхто не хотів зупинитися, — скаржився священик, весь подряпаний. — Якраз їхали поляки. Вони пригальмували, відкрили дверцята і я встиг у машину заскочити. Довезли мене аж сюди.

Отець Роман розповів, що о пів на восьму ранку, під час богослужіння, до церкви увірвалися семеро чоловіків. Наказали забиратися з храму.

Тоді настоятель прив"язав себе до вівтаря. Почалася бійка. За словами потерпілого, візитери схопили його за руки-ноги і винесли з церкви. Потім кинули до мікроавтобуса і кудись повезли.

— Серед викрадачів були отці Миколай Ницкар та Іван Семенюк, священик із села Крупи, і чотири семінаристи. Думав, у Тернопіль везуть. Але це було десь біля Ковеля, — продовжує отець Роман. — Мікроавтобус звернув у ліс. Я попросився до вітру. Коли вийшов з машини, одразу кинувся до автостради. Біг вздовж дороги, ніхто не зупинявся. Потім поляки підвезли.

Отець Роман ліг до лікарні на обстеження

Отець Роман у супроводі матушки і купки прихожан поїхав знімати побої.

34-річний протоієрей Іван Семенюк із Волинській єпархії Української православної церкви Київського патріархату розповідає "ГПУ" свою версію подій:

— Ми прийшли у церкву, щоб представити громаді нового настоятеля. Отець Роман Романів зустрів нас із сапою в руках. Люди подерли на нас одежу. Ми з благословення владики запропонували йому проїхати до Волинської єпархії. По дорозі він попросився вийти з машини і втік. А те, що в нього є побої, то це він сам собі зробив.

Тиждень тому громада зі ста прихожан церкви святого Дмитрія разом зі священиком перейшли з Української православної церкви Київського патріархату до Української автокефальної православної церкви. Позаяк храм належить УПЦ КП, то єпископ Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл призначив на місце отця Романа нового настоятеля.

Однак миряни, вже зі статусом автокефалії, не бажають залишати храм. Мовляв, за законом церкву орендує громада, а не єпархія.

— Ми будемо ночувати в церкві доти, доки губернатор не підпише реєстрацію нашої громади як юридичної одиниці, — каже прихожанин Анатолій Березнюк, 48 років. — Відділилися від Київського патріархату, бо подейкували, що приміщення церкви віддадуть монастирю Різдва Христового, а нашого священика заберуть. Ми не хочемо іншого настоятеля, тільки отця Романа Романіва.

Нині миряни обох конфесій удень і вночі пильнують вхід, аби опоненти не захопили церкву. Отець Роман ліг до лікарні на обстеження. Неподалік храму цілодобово чергує міліцейський патруль. Імовірно, правоохоронці опломбують приміщення до рішення суду. А поки що в церкві правлять богослужіння ченці Свято-Миколаївського монастиря УПЦ КП.

Зараз ви читаєте новину «Біля храму чергує наряд міліції ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути