Ексклюзиви
понеділок, 29 грудня 2008 17:21

Банк може відібрати квартиру в Тетяни Осіної

Автор: фото: Павло МАГНУС
  Киянка Тетяна Осіна (ліворуч) показує список інвесторів, які не отримали своїх вкладів від товариства ”Кінгс Кепітал”
Киянка Тетяна Осіна (ліворуч) показує список інвесторів, які не отримали своїх вкладів від товариства ”Кінгс Кепітал”

Щосереди біля стін Київської міської ради збираються кілька десятків вкладників товариства "Кінгс Кепітал". Більшість із них — пенсіонери. Товариство пропонувало вкласти гроші під великі відсотки. 12 листопада припинило видачу грошей. У Києві заговорили, що лопнула чергова фінансова піраміда.

Під мерією люди обговорюють шахрайство в "Кінгс Кепітал" і міркують, як повернути свої заощадження. Створили ініціативну групу, яка проводить власне розслідування.

— "Кінгс Кепітал" створено 2006 року. Ми вкладали гроші в кредитні спілки "Тринадцята зарплата", "Бізнес і партнерство" та всеукраїнську громадську організацію "Духовність і благополуччя", — каже вкладник Анатолій Бессаренко, 58 років. — Наші гроші переходили до товариства "Кінгс Кепітал", яке мало домовленості з цими спілками. Працівники "Кінгс Кепітал" купували й перепродували землю під Києвом, вкладали їх у господарську діяльність. Наші гроші запустили в справу. Ми, як інвестори, отримували щомісяця три відсотки від суми вкладу. Якщо вкласти гроші на рік, виходило 42 відсотки.

Пенсіонер Анатолій Бессаренко спочатку вклав 5 тис. грн. Щомісяця отримував 150 грн прибутку. Забирати внесок не поспішав.

— Розказав дочці про "Кінгс Кепітал", — продовжує чоловік. — Вона живе і працює в Сибіру. Вислала всі свої заощадження — вклали і їх. Розрахували, що до кінця року набіжить добра сума і наступного року донька купить будинок під Києвом. Хотіла переїхати сюди.

Восени "Кінгс Кепітал" призупинив виплати. Вкладники поскаржилися до міліції. Мовляв, немає ні грошей, ні відсотків. Надійшло 60 скарг.

7 листопада Шевченківське райуправління столичної міліції порушило кримінальну справу за фактом шахрайства в товаристві. За два дні порушили справу проти керівника Олександра Бандурченка. Його затримали, посадили до слідчого ізолятора. І виплату відсотків припинили остаточно.

— Тепер уже ні вкладів, ні відсотків, — зітхає Бессаренко.

— У "Кінгс Кепітал" я вклала останнє, були три внески, — приєднується до розмови киянка Тетяна Осіна, 55 років. — Отримувала чималі прибутки. Улітку взяла кредит — 50 тисяч доларів в "Укрсиббанку" — і вклала частину в "Кінгс Кепітал". Щомісяця мала виплачувати банку тисячу доларів. Відсотків від вкладу вистачало, щоб жити й виплачувати банківський кредит.

У заставу для банківського кредиту жінка залишила двокімнатну квартиру, що в столичному мікрорайоні Оболонь. Тепер виплачувати позику киянка не може. Своєї та чоловікової пенсії не вистачає.

Cума збитків сягає більш як 200 мільйонів доларів

— Ходила в банк, пояснила, просила відстрочити платежі, — каже Осіна. — А мені кажуть: "Вашу проблему можна вирішити. У нас є покупець, який купить вашу квартиру за 40 тисяч доларів". Але вона коштує щонайменше втричі більше!

Вкладники хочуть, аби міліціонери випустили Олександра Бандурченка. Мовляв, він знає, як повернути їхні вклади.

— Він дуже чесна людина, — упевнена Тетяна Тимошкіна, 60 років. — Якби він хотів утекти, то давно б це зробив. У нього ж були загранпаспорти, візи за кордон. Перед арештом він тільки повернувся в Україну, тікати не збирався.

Міліціонери впевнені в протилежному.

— "Кінгс Кепітал" — це шахрайська схема, — каже керівник прес-служби міської міліції Володимир Поліщук, 43 роки. — Її жертвами стали близько восьми тисяч людей. Сума збитків сягає більш як 200 мільйонів доларів. Поки що до нас звернулися майже 200 чоловік.

Справу "Кінгс Кепітал" розслідує слідчий відділ Головного управління міліції в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Банк може відібрати квартиру в Тетяни Осіної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути