вівторок, 20 лютого 2007 15:43

Авторів книги "Донецька мафія" засудили за плагіат

Автор: фото: Марина БУРУНДУК
  Редактор донецької газети ”Кримінал-Експрес” Олександр Кучинський показує свою книжку ”Хроника донецкого бандитизма”
Редактор донецької газети ”Кримінал-Експрес” Олександр Кучинський показує свою книжку ”Хроника донецкого бандитизма”

Київський райсуд Донецька 7 лютого зобов"язав авторів книги "Донецька мафія" Бориса Пенчука та Сергія Кузіна виплатити головному редакторові донецької міської газети "Кримінал-Експрес" Олександрові Кучинському 260 тис. грн прямих матеріальних і моральних збитків.

— "Мафію" майже повністю переписали з моєї книги "Хроніка донецького бандитизму", — каже Олександр Кучинський, 40 років. — Вона вийшла ще 2002 року.

"Донецьку мафію" тиражем 5 тис. примірників надрукувало київське видавництво "Поліграфкнига" в березні 2006 року. Журнал "Кореспондент" назвав цю книжку найкращим українським виданням року в номінації "Документалістика".

Улітку 2006-го народний депутат від Партії регіонів Борис Колесников звинуватив авторів "Донецької мафії" в наклепі й поскаржився до суду. 7 листопада Київський райсуд Донецька задовольнив позов й зобов"язав знищити весь наклад. Услід за Колесниковим на авторів поскаржився Олександр Кучинський, звинувативши їх у плагіаті. Обидва позови розглядав суддя Віктор Попревич. Дві донецькі квартири, машину та рахунки фонду "Антикорупція" одного з авторів книги Бориса Пенчука арештували.

— Пенчуківська "Донецька мафія" — це брехня та наклеп на Бориса Колесникова, — каже "ГПУ" нардеп-"регіонал" Тарас Чорновіл, 42 роки. — Абсолютно правомірно, що він виграв суд і весь тираж знищать. Рівень демократії в країні визначається рівнем відповідальності за брехню.

"Кореспондент" назвав цю книжку найкращим виданням року

Чорновіл не вважає судовий позов проти Пенчука помстою з боку Колесникова. Нагадаємо, що в квітні 2005 року Бориса Колесникова звинуватили у вимаганні в батька та сина Пенчуків акцій донецького торговельного центру "Білий лебідь". Колесников провів чотири місяці в столичному Лук"янівському СІЗО.

— Колесников сидів не тому, що Пенчук звинувачував його в здирництві, — впевнений Чорновіл. — Тодішній міністр МВС Луценко хотів пересадити купу невинних людей, але йому не вдалося.

Автори книги "Донецька мафія" не погоджуються з думкою, нібито вони комусь завдали матеріальних збитків. У поясненнях суду вони стверджують, що роздавали книжку безплатно. Хоча на донецькому книжковому ринку її таки продавали по 20 грн. Пояснюють, щоб відшкодувати гроші на папір, поліграфію, авторський гонорар.

Кузін називає безпідставними звинувачення в плагіаті. Каже, завжди посилалися на першоджерела, — підписували використані статті журналістів, що були в інтернеті.

— "Донецьку мафію" писали багато людей, — сказав він в інтерв"ю журналістам. — Ми поспішали і не у всіх авторів книги попросили дозволу на публікацію. Але ми поставили їхні прізвища.

Натомість донецькі журналісти підозрюють у плагіаті самого Кучинського.

— У своїх "Хроніках" він видрукував деякі журналістські статті, майже ідентичні матеріалам, опублікованим раніше в його газеті "Кримінал-Експрес". Прізвища авторів цих статей в книзі навіть не згадується, — розказує "ГПУ" донецький журналіст, який не схотів назватися.

Подейкують, що, крім газети "Кримінал-Експрес", Кучинський має мережу магазинів й вкладає гроші в нерухомість.

— Я автор 12 книжок про криміналітет, виданих в Україні, Росії та Німеччині. Займаюсь інформаційним бізнесом, — підтверджує Кучинський в телефонній розмові з "ГПУ".

У Донецьку кажуть, що "регіонали" знищили "Донецьку мафію", бо вона розповідає про їхніх політиків. Наприкінці книги автори надрукували список народних депутатів від Партії регіонів, яких пов"язували з криміналітетом. Головний герой книги — народний депутат, президент футбольного клубу "Шахтар", мільярдер Ринат Ахметов.

Зараз ви читаєте новину «Авторів книги "Донецька мафія" засудили за плагіат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути