Ексклюзиви
середа, 02 серпня 2006 18:48

Арештували російського бандита "Султана"

Автор: фото: надано МВС України
  Султанбек Айдаміров у період першої та другої чеченських воєн був активним прихильником Джохара Дудаєва
Султанбек Айдаміров у період першої та другої чеченських воєн був активним прихильником Джохара Дудаєва

Султанбека Айдамірова, 47 років, узяли на світанку, коли він сідав у машину в затишному одеському дворику на Французькому бульварі. При собі мав підроблений паспорт на ім"я Василя Присяжнюка, жителя Одеси, таке ж саме посвідчення полковника української розвідки і дозвіл на мисливський карабін.


У злочинному світі Росії Айдаміров відомий за прізвиськом "Султан". Правоохоронці сусідньої держави наміряли йому щонайменше 15 років тюрми за бандитські напади та грабежі. Вони вже звернулися до українських колег із проханням видати "Султана". Натомість українці пропонують обмін.

У лютому цього року в Москві затримали 14 кілерів з банди Ґіві Немсадзе, яка більше десяти років тероризувала Донеччину. Професійні убивці Немсадзе входили до банди "Люкс". Рік тому до офісу донецької фірми "Люкс", яка знаходилася на території однієї з резиденцій мільярдера Рината Ахметова, навідалися правоохоронці на бронетранспортері. За неофіційними даними, шукали сліди банди Немсадзе. Тоді обшук нічого, крім невдоволення Ахметова, не дав.

У грудні 2005 року злочинне угрупування Немсадзе розгромили працівники Департаменту карного розшуку МВС у Донецьку. Проте більшості його членів і самому ватажкові вдалося втекти.

Ахметов зблід, у нього затремтіли руки

На рахунку Немсадзе з компанією близько 60 трупів бізнесменів, "братків" із конкуруючих бригад, випадкових свідків убивств. Жертв кидали у покинуті шурфи шахт. Біля селища Новий Світ Старобешівського району в покинутій шахті на глибині 15 м знайшли тіла 17 убитих. А невдовзі в лісопосадці поблизу села Чулківка виявили ще п"ять трупів, похованих разом з машиною, в якій їх убили. Як правило, за людське життя бандити брали $5 тисяч.

Після арешту членів банди в околицях Донецька виявили два склади їхньої зброї. З-поміж іншого там було 44 гранати, два кулемети, вісім автоматів Калашникова, шість гранатометів. Як розповіли "ГПУ" у Міністерстві внутрішніх справ, фотографії збройних тайників банди міністр Юрій Луценко показував Ринату Ахметову, сьогоднішньому народному депутату від Партії регіонів, коли запрошував його до себе "на чай". Ахметов, за словами міністра, "зблід, у нього затремтіли руки".

Донецьких бандитів на квартирах Москви і Підмосков"я взяли в ніч з 27 на 28 січня цього року. На їх слід навів 33-річний "зв"язковий" Геронтій Лепсай, який за відсутності Немсадзе виконував обов"язки лідера угрупування. Лепсай мешкав у Донецьку і був єдиним, хто знав адреси братків у Москві. Саме він періодично змінював їм квартири й один-два рази на місяць завозив гроші. Лепсай не помітив за собою стеження і привів спецназівців прямо на квартири донецьких друзів. Міліціонерам вдалося навіть захопити племінника Немсадзе.

За домовленостями, російська сторона має видати українських злочинців, затриманих на її території, упродовж двох місяців. Начальник першого оперативно-розшукового бюро МВС Росії Юрій Карасьов одразу ж після затримання донецьких кілерів обіцяв терміново повернути їх в Україну. Але процедура затягнулася: затримані оскаржують екстрадицію і, за російськими законами, можуть робити це у кількох судах.

По дорозі зняли годинник з білого золота з діамантами

До того ж, як стверджує джерело у МВС, бандити повідомили компромат на українських високопосадовців, нинішніх депутатів Верховної Ради. Тепер росіяни мають на цю інформацію свої плани.

Наші міліціонери хочуть обміняти Айдамірова-"Султана" на бандитів Ґіві Немсадзе.

Народився Айдаміров у Чечні, у селі Толстов-Юрт. Російські правоохоронці розшукували його зокрема за організацію викрадення у лютому минулого року Ігоря Ланцова, 42 роки, віце-президента російської асоціації професіонального гольфа.

Тоді знайомий Ланцова Аслан Батакуєв запросив його до московського ресторану на Срітенці, 22. Біля входу до Ланцова звернулися троє чоловіків у цивільному, назвалися працівниками міліції і запропонували поїхати з ними, щоб дати покази. Бізнесмена посадили у темно-сині "жигулі" і наставили на нього пістолет. З мішком на голові, у наручниках, Ланцова привезли на дачу у Щелково. По дорозі зняли з нього годинник з білого золота з діамантами, вартістю більш ніж $50 тисяч. На дачі бізнесмена чекав "Султан". Він вимагав у Ланцова $1,5 млн викупу. Через десять днів той підписав платіжку на переказ грошей зі свого рахунку на підставну фірму, після чого Ланцова відразу ж звільнили.

Під час слідства було встановлено, що на "Султана" працювали двоє міліціонерів — полковник та майор податкової поліції Підмосков"я.

Зараз ви читаєте новину «Арештували російського бандита "Султана"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути