середа, 04 листопада 2009 07:12

Андрій Макота відрізав ногу дружині

Кіровоградець 73-річний Андрій Макота відрізав ліву ногу дружині кравецькими ножицями. Жінка мала суху гангрену кінцівки. Лікарі не ризикували її ампутувати, бо в хворої був високий тиск.

— Оля страшно мучилася, — згадує 73-річна Жанна Іванівна, сестра Ольги Макоти. — Її нога догнила до коліна, теліпалася. Неможливо було дивитися, сидіти поруч — такий запах був.

За 10 днів 71-річна Ольга Макота померла. Організм не впорався з інфекцією.

— Це трагедія для мене. Тепер я один у пустій хаті зостався, — Андрій Макота підводить до шафи з дзеркалом, на якій стоять три портрети. Бере їх до рук. — Це Катя, сестра Олі. Вона померла від раку. Це її син Серьожа. Він із красним дипломом інститут закончив, баскетболістом був. У 28 років його найшли без голови. Третій — наш син Вітя. У 44 года його інфаркт схватив. Іще поставлю портрет Олі, поки що не встиг зробити.

Андрій Дмитрович та Ольга Андріївна побралися 50 років тому.

— Із дєтства разом пасли колгоспну скотину. Як я вернувся з армії, поженилися, переїхали в місто. Я шоферював в автопарку, Оля тридцять год проробила медсестрою.

18 років тому Ольга Макота врятувала чоловікові життя.

— Я поліз на кришу шифер знімати, — згадує вдівець. — Провалився крізь стелю, спину поламав, шлаком засипало. Так би і помер, але Оля затрималася, щоб зробити мені чаю, і спасла мене. А я її не зміг...

Три роки тому в жінки закупорилися судини на лівій нозі. Не могла ходити, розвивалася гангрена.

— Через хворобу цього року вперше в житті не накривали столу на день нашого весілля, — зітхає Андрій Дмитрович. — Мали гуляти "золото". Лікарі хотіли ампутувати кінцівку. Казали, Оля може померти. Я здрейфив і забрав її додому. Та й грошей на операцію не було. Побачив по тєлєвізорі рекламу апарата від любих болячок. Заплатив 1800 гривень, але він не поміг. Потім купив за 800 гривень ше один, який робив живу і мертву воду. Не помогло. З ума сходив. Як нога перегнила — взяв та й одрізав її. Ножиці сховав назад у шухляду.

У 28 років його найшли без голови

Після випадку міське управління охорони здоров"я перевірило медиків, які лікували Ольгу Макоту.

— Хвору лікував особисто завідувач кістково-гнійного відділення міської лікарні Олександр Болдурат, — говорить 52-річна Любов Пивоварчук, начальник управління. — Вирішили негайно ампутувати ногу, бо могла бути інтоксикація організму. Хвору поклали в лікарню, готували. Вирішили підлікувати її, але чоловік забрав, нікого не послухав. Дев"ять місяців сам лікував, Ампутував сам. За два дні до смерті жінки відмовився від медичної допомоги, не пускав лікарів.

Лікарю Болдурату винесли догану, позбавили надбавок і премій, зняли з посади.

Хворим дають по 80 грамів хліба

— Торік у Кіровограді з чвертьмільйонним населенням померло 3886 людей, — каже 60-річний Віктор М"ягкий, голова комісії з охорони здоров"я та соціального захисту при міській раді Кіровограда. — 600 осіб у лікарнях, решта вдома, бо не мали належного лікування. Усе через зубожіле становище медицини. Приміром, на 440 тисяч койко-днів на харчування виділили 680 тисяч гривень — по 1,5 гривні в день на хворого. Хліба дають зараз по 80 грамів, а німці-окупанти давали по 125. На медикаменти з міського бюджету виділяють по 2,5 гривні на одного хворого в день. За ці гроші неможливо лікувати. Якщо привозять хворого без грошей, то лікарі ходять по палатах, просять у інших або беруть в аптеках у борг. Змушені дивитися на хворого як на носія грошей. Лікарні вимушено перетворилися на колектори збору грошей.

Віктор Михайлович переконаний, що статтю N 49 Конституції про безкоштовне лікування ніхто не виконував і не виконуватиме.

— Андрій Макота відмовився від обов"язкової операції дружині, бо вона коштує 3 тисячі гривень. Як наслідок — жінка померла. Молоді спеціалісти думають не про лікування, а про те, як би витягнути побільше грошей із родичів хворого. Лікарі як ті будівельники, котрим наказали зводити дорогу, але не дали матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Макота відрізав ногу дружині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути