середа, 30 червня 2010 05:25

Анатолій Вітровчак помер на другий день після візиту до нього міліціонерів

25 червня жителі села Іванківці Дунаєвецького району Хмельниччини зібралися на схід села. Вони обурені діями місцевих міліціонерів.

Розповідають, що 10 червня двоє дільничих разом із головою сільради побили 44-річного Анатолія Вітровчака. Через день його непритомного забрали до райлікарні. А 13 червня він помер у реанімації.

— Я не причетний до цієї смерті, — каже голова Іванковецької сільради Володимир Виничук, 50 років. — До мене звернулася мама Вітровчака, що він п"є. Ми з міліцією приїхали з ним поговорити. Побалакали і поїхали. А що там сталося далі, не знаю.

Селяни не вірять цьому. На знак протесту вночі розбили у сільраді вікно і двоє скляних дверей.

— Дивлюся з дороги, а на подвір"ї перед хатою голова сільради Виничук, наш участковий Боднар і участковий із сусіднього села Миньківці Сметанюк б"ють Толіка Вітровчака. Голова вдарив його двічі по морді, а Сметанюк зробив підніжку, кинув на землю і почав лупити ногами. Коли Толіка хоронили, він був всьой синій, — розповідає про той день 53-річний Віктор Боднарчук.

Мати потерпілого Любов Вітровчак, 76 років, каже, що нічого не бачила.

— Люба, та чого ти мовчиш? Залякали тебе. Та то ж твоя дитина, — втручається в розмову односельчанка 64-річна Ольга Варфоломеєва. — Люба на кладбіщі розказувала, що сапала город. Толік відбирав у неї сапу, бо було дуже жарко. Посварилися. А сусідка почула і визвала міліцію. Приїхав голова з міліціонерами. То ж діти бачили. Казали, дядька Тольку кинули на землю і б"ють ногами.

— Та він хазяїн був, — додає Лідія Стратилюк, 73 роки. — І побілить, і постірає. Хотів порося купити. Дочці аліменти платив. Ніде не робив, то, може, і в матері кілька рублів брав на аліменти. А де йому в селі найти роботу?

Із дружиною Анатолій Вітровчак розлучився. 19-річна дочка жила з матір"ю.

Біля хати Любов Григорівна таки наважується говорити:

— У п"ятницю чи в четвер побили, а в суботу сидів на постелі і впав. Забрала "скора"". Впав і помер. Ви мене не питайте, хто побив. Його вже все одно не вернеш.

32-річний Богдан Заболотний бачив Вітровчака перед тим, як його забрали до лікарні:

— Він лежав на ліжку. Казав, що його побив голова сільради і міліціонери.

Правоохоронці заперечують свою причетність.

— Слідчо-оперативна група оглянула тіло після смерті. Тілесних ушкоджень не виявили, — розповідає Олег Алєксєєнко, начальник слідчого відділу Дунаєвецького району. — Його забрала "скора"", бо впав зі скирти.

Офіційна причина смерті дунаєвецьких патологоанатомів — падіння на рівну поверхню, що спричинило мозковий крововилив.

— Але там була така травма, що не дуже на це схоже. Крововилив у мозок, десь 200 міліграмів крові було. Могло бути і під час падіння, і під час удару. Але в нього крововилив на обличчі був, — пояснює Анатолій Бриндак, завідувач реанімаційного відділення Дунаєвецької райлікарні.

— Нас викликав голова сільради, — пояснює дільничний міліціонер Руслан Боднар, 33 роки. — Сказав, що Вітровчак знову пиячить. Ми приїхали. Вони разом з одним чоловіком пили в садку за хатою. Я кажу: "Чому ти п"єш? Скільки можна?". І все, ми пішли.

Ні Руслана Боднаря, ні іншого дільничного 27-річного Сергія Сметанюка від виконання обов"язків не усунули.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Вітровчак помер на другий день після візиту до нього міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути