Ексклюзиви
пʼятниця, 20 листопада 2015 00:10

"Аналізів не брали, бо вже була ніч"

Автор: ФОТО з родинного архіву Юлії Зінчук-Карповіч
  9-місячна Тетяна Карповіч із райцентру Ковель на Волині померла від менінгіту в лікарні. Медики півтори доби не могли поставити діагноз
9-місячна Тетяна Карповіч із райцентру Ковель на Волині померла від менінгіту в лікарні. Медики півтори доби не могли поставити діагноз

— Усю дорогу до обласної лікарні реаніматолог розтирав Тані ручки й ніжки. Вони були сині. Лікарі постійно повторювали, що в дитини запущений стан. Лікар моментально поставив діагноз — менінгіт (запалення м'якої мозкової оболонки. — "ГПУ"). О п'ятій ранку в доці зупинилося серце. Її привели до тями. Прожила ще дві години та 50 хвилин, — плаче 27-річна Юлія Зінчук-Карповіч із райцентру Ковель на Волині.

28 жовтня її донька 9-місячна Тетяна померла в реанімації обласної лікарні. Перед цим півтори доби дівчинка пролежала в Ковельській райлікарні. Її батьки написали скаргу на лікарів у районну міліцію, прокуратуру, Міністерство охорони здоров'я. За фактом смерті дитини відкрили кримінальне провадження.

— Увечері в Тані різко піднялася температура. Не могли збити. Годину не зупинялася блювота. Ми подумали, що зубки ріжуться. Та коли температура впала до 35,5 градусів, викликала "швидку". Нас забрали в інфекційне відділення Ковельської райлікарні. Черговий лікар Юхим Коц призначив внутрішньовенну крапельницю. Аналізів не брали, бо вже була ніч, — розповідає Юлія. — Наступного дня температура піднялася до 37,8. Дали жарознижуюче та знеболююче, призначили антибіотик. Тетянка була бліда, постійно спала. Дитині провели УЗД серця, голови, кардіограму та рентген. Після того різко почали синіти губки, борідка, руки й ноги. Невропатолог Леся Гончарова впевнено заявила, що в моєї дитини звичайне ускладнення після інфекції, інтоксикація організму. Завідувач реанімаційного відділення Андрій Гуска запевняв: нічого моїй дитині не загрожує.

Опівдні 27 жовтня Тетяну перевели до реанімації.

— Одягнули на дитину кисневу маску. Але вона не трималася, бо була для дорослого. Я весь час притримувала її рукою на обличчі малої. О шостій годині доня почала дуже плакати, кричала, махала руками. Невропатолог втішилася: добрий знак, дитина пішла на покращення. Як згодом казали луцькі лікарі, вона плакала від сильного болю. Час від часу ми чули, як за дверима реготали медики. До дитини ніхто не дивився. Через несамовитий крик о 23.00 до дівчинки викликали Луцьку реанімаційну "швидку". Її медики сказали мені, що Таню можна було врятувати, якби вчасно розпочали лікування.

— Ми живемо в гуртожитку, то будь-хто із сусідів підтвердить, що моє дитя було повністю здорове. За декілька днів до його смерті в гуртожиток до дітей на огляд приходив дільничий педіатр. У моєї дитини нічого не помітив, — додає Юлія.

У вівторок, 17 листопада, у Ковельській центральній райлікарні провели службову перевірку. Головний лікар Олег Самчук від коментарів відмовляється. В обласному управлінні охорони здоров'я теж мовчать. Невропатолог Леся Гончарова не з'являється на роботі.

В Юлії та 34-річного Василя Карповічів Тетяна була другою дитиною. Виховують 7-річного сина Дмитра. Юлія до декрету працювала касиром у банку "Надра", Василь — підприємець.

"Дитина вся заледеніла"

4 листопада в шкірно-венерологічному диспансері Кривого Рогу на Дніпропетровщині помер 8-річний Віталій Брежнєв.

Батько відвіз його в лікарню, бо на тілі з'явилися невеликі рани, що свербіли.

— Доки їздив додому за ліками, йому погіршало. Дитина лежала без руху. Місця біля гортані, язик, вуха, все обличчя були синього кольору, ніби його душили, — говорить батько Василь Брежнєв.

Дитина померла від алергічної реакції.

— Це нещасний випадок. Всі проби на алергію ми зробили, — каже Іван Кулішов, головний лікар диспансеру.

— Обличчя в нього плачуще. Дитина вся заледеніла. Ми навіть ручки не змогли підняти, — плаче мати Анна. Віталій був єдиною дитиною у сім'ї.

Медиків перевіряють.

Катерина КОБА

Зараз ви читаєте новину «"Аналізів не брали, бо вже була ніч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути