вівторок, 07 липня 2009 07:17

70 школярів отруїлися у закарпатському таборі

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Київські школярі, які потрапили з отруєнням до інфекційної лікарні у Львові, збираються на обід. Дев’ятикласник Володимир Шелест (біля медсестри, в кепці) каже, що у понеділок він та інші діти вже почувалися добре
Київські школярі, які потрапили з отруєнням до інфекційної лікарні у Львові, збираються на обід. Дев’ятикласник Володимир Шелест (біля медсестри, в кепці) каже, що у понеділок він та інші діти вже почувалися добре

У суботу, 4 липня, 240 дітей і 16 вихователів із київських шкіл поверталися у столицю із закарпатського табору "Перлина Карпат" поїздом Ужгород—Київ.

Ще на пероні в Ужгороді діти почали скаржитися на нудоту. Близько 10-ї вечора в медпункт головного львівського вокзалу надійшло попередження від начальника поїзда про масове захворювання дітей-пасажирів.

У тяжкому стані до Львова вони їхали ще годину. Кількох школярів "швидкі" забрали на вокзалах у Тернополі та Жмеринці. У Львові поїзд зустріли вісім медичних бригад.

Лікарі запідозрили гостру кишкову інфекцію — гастроентероколіт. 65 дітей і сім вихователів поклали в Львівську обласну інфекційну лікарню. До Києва поїхали 150 школярів. Шестеро з них госпіталізували вже у столиці.

— Коли ми знімали дітей з поїзда, вони мліли на руках. У всіх була температура до сорока градусів, нудота, — розповідає головний лікар львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко. — Четверо були у важкому стані. Зараз стан усіх пацієнтів стабільний, десятьох виписали. Думаю, до кінця тижня випишемо усіх.

16-річну Юлю Ярмоленко та 14-річну Марину Волощук, яких по дорозі забрали у Хмельницьку інфекційну лікарню, теж випишуть найближчим часом.

У "Перлині Карпат" діти відпочивали з 21 червня.

— Годували нас добре: зранку — каші, салати, какао, в обід — перше, друге, котлети, ввечері — йогурти, сири, банани, — розповідає 9-класник Володимир Шелест з київської школи N105. — Мені було погано ще на пероні. А в поїзді вже масово. Вихователі давали таблетки — не допомагало. Дівчата непритомніли. Думаю, це від йогуртів. Ми помітили, що на них не було дати виготовлення. Або отравилися ковбасою з бутербродів, які нам дали в дорогу.

Закарпатські епідеміологи з правоохоронцями продовжують обстежувати харчоблоки санаторію, вивчають меню.

— З 9 числа санаторій закриваємо. Дітей завезли без дозволу районної санепідемстанції, — розповідає головний санітарний лікар Закарпатської області Віра Чиж. — Меню не погоджували з санстанцією. Зранку, коли ми приїхали обстежувати заклад, зупинили по дорозі завантажену машину, яка вивозила протерміновані ковбасу, молочні продукти, м"ясо. Все взяли на експертизу. Результати будуть за день-два.

— Мене вдома мати і вітчим чекають, — каже Володя. — Не знали чи їхати, чи не треба, бо нас тут ніби вже відпускати мають. Сьогодні, у понеділок, я вже добре почуваюся. Інші, здається, так само. Взагалі, відпочили добре. Але нам обіцяли, що буде басейн, а його не було.

За путівку одного учня батьки платили 537 грн — 30% її вартості.

Після сніданку діти поскаржилися на нудоту

Минулої п"ятниці, після сніданку в оздоровчому центрі "Сонячний берег" у селищі Мангуш Першотравневого району Донеччини 20 дітей віком 10–14 років та один дорослий поскаржилися на блювоту та головний біль. Усіх відвезли в Маріупольську лікарню, за 18 км від Мангуша. Учора їх виписали. Деякі діти повернулися в табір.

Санстанція перевірила, як в оздоровчому центрі готували і зберігали  харчі. Очевидних причин отруєння не знайшли.

— Лагерь не закрыт, — повідомила "ГПУ" Тамара Бєломеря, завідуюча епідеміологічним відділенням обласної СЕС. — В чем причина — устанавливаем. Под подозрением пища и вода.

Цей табір на узбережжі Азовського моря належить Донецькому заводу "Точмаш". Підприємство на межі банкрутства. Понад рік працівники заводу живуть без зарплати.

Тетяна ЗАРОВНА

Зараз ви читаєте новину «70 школярів отруїлися у закарпатському таборі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути