вівторок, 22 лютого 2011 11:07

15 мільйонів гривень видурили в мобільних операторів

Автор: фото з сайта www.odnoklassniki.ru
  У січні 2010 року керівник групи фродерів Дмитро (ліворуч) із напарником Віталієм орендували лімузин
У січні 2010 року керівник групи фродерів Дмитро (ліворуч) із напарником Віталієм орендували лімузин

Київський райсуд Донецька вперше в Україні розглядає справу фродерів. Це люди, які обікрали операторів мобільного зв'язку. Слідчі довели, що оператори втратили 15 млн грн.

— Схема була така: шахраї оформляли в українських мобільних операторів контрактні номери. Дзвонили в інші країни. Зв'язок забезпечував іноземний роумінг-партнер. За це вітчизняний оператор перераховував йому гроші, які потім мав стягнути зі свого абонента. Але шахраї їх не платили. Водночас отримували бонуси від іноземного роумінг-партнера — 5–10 відсотків від загальної вартості дзвінка. Переводили їх у готівку, — пояснює 30-річний Ярослав Ющенко, слідчий Донецького обласного управління із боротьби з організованою злочинністю.

— Є зарубіжні компанії, які надають послуги телефоном — гороскоп, цитати з Біблії, прогноз погоди, — додає оперативник Артем Федоровський, 36 років. — Якщо абонент дзвонить на так званий прайм-номер, одразу отримує бонус. Але доки наш оператор отримає від іноземного рахунок і заблокує абонента, мине день-два. Фродери встигнуть зняти гроші.

Телефонували не обвинувачувані, це робив комп'ютер. Створили мережу, що могла одночасно здійснювати тисячі дзвінків.

— Рекордом став багатоканальний дзвінок, який тривав дві доби. Наш оператор заплатив за нього роумінг-партнеру 1,5 мільйона гривень, — каже Ярослав Ющенко. — За сотнями контрактних абонентів стояли фактично кілька людей. Доки їхні мобілки з'єднувалися з Мадагаскаром, вони засмагали на пляжі в Азії або відпочивали у донецькому барi.

Своїми рахунками підсудні керували через інтернет. Підприємства реєстрували на Сейшельських островах чи Кіпрі.

— Не обов'язково їхати в офшорні країни, щоб відкрити там фірму, — говорить Федоровський. — Досить заплатити кілька тисяч доларів, і пакет документів буде в руках. Звідти шахраї переводили гроші в українські банки.

Хвилина розмови давала фродерам від 0,5 до 4 грн прибутку, а український оператор втрачав до 40 грн.

Постраждав від аферистів і 25-річний житель міста Слов'янськ Донецької області. Він близько місяця працював на них кур'єром. Після звільнення дізнався, що заборгував 400 тис. грн за мобільний зв'язок.

— Вони знали дірки у системах безпеки операторів, — продовжує оперативник. — І нагло розказували про них на хакерських форумах в інтернеті.

Фродерів затримали у квітні-вересні 2010 року. Їм загрожує до 12 років в'язниці. У них арештували квартири й автомобілі на 8 млн грн.

— У нас 18 томів справи, — каже слідчий. — Ми довели, що фродери завдали операторам збитку на 15 мільйонів, але це тільки вершина айсберга. Ми продовжуємо перевіряти багато епізодів.

За ґратами в залі суду — 38-рiчні Дмитро та Олена, 37-річний Віталій, 33-рiчний Кирило і Максим, 27 років.

Дмитро — організатор, біолог за освітою. Сидить попереду, одягнений в альпіністський костюм. Хоч і чекає на вирок в ізоляторі, однак продовжує відвідувати свою сторінку на сайті "Одноклассники". За ним — Віталій у спортивному костюмі. До фродерства працював тренером зі спортивного туризму. Поруч із ним — Олена, колишня танцівниця. Вона у тісних джинсах, чоботях на пiдборах, із великими сережками-кільцями і яскраво нафарбованими губами. Жартує з Віталієм, усміхається. Їх спіймали останніми. Вони планували втекти до США й одружитися. Осторонь сидять похмурі Кирило та Максим, їх вважають виконавцями.

Суддя Сергій Шликов позіхає, коли зачитує покази свідків.

— Чоловік торгував стартовими пакетами та картками поповнення рахунку, а потім купив завод по виробництву мінеральної води, — розповідає свідок 30-рiчна Ганна, дружина Віталія. Не каже, де взяв гроші на завод.

— Свідок, скажіть, ваш чоловік ховався від правоохоронних органів? — звертається до дружини Віталій. Його коханка Олена регоче.

До арешту підсудні захоплювалися альпінізмом, дайвінґом, пейнтболом. Стріляли із гвинтівок по вікнах офісів мобільних операторів.

У слідчому ізоляторі Олена захоплюється магією, розмальовує тіло символами. А Дмитро за допомогою знайомих ставить свічки за упокій міліціонерів, які їх затримали. Останніх не нагородили за розкриття злочину.

Зараз ви читаєте новину «15 мільйонів гривень видурили в мобільних операторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути