вівторок, 08 жовтня 2019 07:00

14-річна Альона Пупко померла після операції

Автор: ФОТО НАДАНЕ РІДНИМИ АЛЬОНИ ПУПКО
  Альона Пупко з села ­Савинці Миргородського ­району на ­Полтавщині ­навчалася у дев’ятому класі. Після занять ­ходила на творчі ­гуртки
Альона Пупко з села ­Савинці Миргородського ­району на ­Полтавщині ­навчалася у дев’ятому класі. Після занять ­ходила на творчі ­гуртки

У реанімаційному відділенні Миргородської районної лікарні на Полтавщині померла 14-річна Альона Пупко увечері 27 вересня. Рідні дівчинки нарікають на халатність лікарів. Кажуть, затягнули з операцією і втратили час для порятунку.

Альоні стало зле ­увечері 26 вересня — болів низ живота, нудило. До лікарів звернулися наступного ранку. Дівчину ­оглянули гінеколог і хірург. Призначили аналізи. О 18:30 забрали на операцію з діагнозом "гострий апендицит". За кілька годин дівчинка померла.

Батьки Альони — Василь і Людмила Пупки — розлучені. Дитина жила із матір'ю, молодшим братом, дідом та бабою у селі Савинці Миргородського району. 20 жовтня їй мало виповнитися 15 років.

— Люда розказувала, що у п'ятницю зранку Альону відвезли машиною в районку. Там обстежили, взяли кров. Направили на УЗІ, але воно у них не працювало. Поїхали шукати частників. Усюди Альона ходила сама, — розповідає дядько дівчини 59-річний Іван Пупко. — А вже півдванадцятої ночі мені подзвонила Люда в сльозах. Сказала, що Альоночки не стало. Не міг повірити.

— До моргу я приїхав близько 10-ї години. Там уже були працівники поліції, брали покази у батька і матері Альони, — продовжує. — Потім передзвонили на телефон Люді і сказали, що треба приїхати до них у відділок, якщо хочуть швидше забрати тіло. Там вони з Василем підписали бумагу, що не мають претензій до лікарів. Інакше б судмедексперта з Полтави привезли аж у понеділок. Доти тіло доньки не змогли б забрати і похоронити. У свідоцтві про смерть експерт написав, що померла Альонка від гострого апендициту, що спровокував гнійне запалення.

Про смерть Альони у "Фейсбуці" розповів знайомий родини 59-річний Юрій Климченко. 25 років пропрацював лікарем на "швидкій". Саме він відвозив Василя Пупка до доньки в лікарню.

— До медиків багато питань. Цікаво, що робили хірурги з пів другої до пів сьомої? Уже ж всі аналізи були готові, Альона вранці їх здала. Чого вони тягли? — обурюється чоловік. — Вона не одразу вмерла. Операція була в 18:30. Нехай ішла годину-дві. Вмерла об 11-й вечора. Цей час пролежала у реанімації. Може, крапельницю не доставили чи організм був слабий.

Юрій Климченко каже, що часткова вина у смерті дівчини і на її рідних.

— Погано стало — ­відразу звертайтесь у "швидку". Не ждіть. Родичі дали ­дівчині якісь ліки на ніч. Лише вранці зрозуміли, що щось не те, — каже Климченко. — При апендициті боліти може з будь-якого боку. Везти при різких болях у животі треба у приймальне відділення лікарні і робити аналіз крові.

Головний лікар Миргородської районної лікарні Яро­слав Будний коментувати випадок відмовляється, поки не отримає висновок від патологоанатома.

Поховали Альону 28 вересня у ­Савинцях. Попрощатися з нею прийшли близько 300 людей.

— Коли привезли тіло, все село зустрічало від мала до велика. Все село прийшло проводжати. Назначено було на другу годину дня, а приїхали ми о четвертій, і ніхто додому не пішов. Корови недоєні, хазяйство неубране, а люди ждали. Тоді я зрозумів, що Альонка значила для людей, — каже Іван Миколайович. — У місцевому клубі сказали, що два місяці не буде ніяких заходів. Племінниця там займалася у всіх гуртках, танцювала і ведучою була. Також гарно навчалася у школі. Бабуся в ній душі не чула. Як ховали Альонку, падала на труну. Голосила, що не хоче далі жити.

На лікування і на похорон доньки батьки позичили в людей 21 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «14-річна Альона Пупко померла після операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути