Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2018 07:45

114 людей потонули за три тижні літа

Автор: www.dzvin.news
  У Каневі Черкаської області водолаз шукає тіла потонулих у річці братів — Влади­слава й Антона Письмаків. На березі його чекають поліцейські, лікарі ”швидкої”, родичі хлопців
У Каневі Черкаської області водолаз шукає тіла потонулих у річці братів — Влади­слава й Антона Письмаків. На березі його чекають поліцейські, лікарі ”швидкої”, родичі хлопців

У місті Канів на Черкащині втопилися брати 13-річний Владислав та 11-річний Антон Письмаки. Пішли купатися у Дніпрі в понеділок увечері. Потрапили у водоверть.

— На пляжі було повно людей, — розповідає 33-річний Богдан Диченко, начальник Канівського відділення Державної служби з надзвичайних ситуацій. — Хлопці місцеві. У родині п'ятеро дітей. Мати — вдова. Відпросилися в неї покупатися. Якийсь чоловік помітив, що діти тонуть, почав пірнати. Ми теж намагалися спасти. Все марно. Зараз вода зелена, видимість близька до нуля. Викликали водолаза-аматора. Він і витяг тіла на берег. Очевидно, потрапили у водоверть.

Цьогоріч місцева влада мала облаштувати на пляжі рятувальний пункт.

— Збиралися привести пляж до норм безпеки. Та зрозуміли, що це марна трата коштів, — говорить 59-річний Володимир Святелик із Канівської міської ради. — На Дніпрі сильні водоверті. З цим нічого не можемо вдіяти. Коли втопилися діти, ми подзвонили на Канівську ГЕС. Просили спустити воду. Коли її рівень спав, побачили, яка там потужна течія.

Обидва хлопці навчалися в Канівській санаторно-курортній школі.

— Це були старші діти в родині, — розповідає директор 49-річний Сергій Гринець. — Владислав — восьмикласник, Антон у шостому вчився. Успішність — так собі, але слухняні. Жили в інтернаті з понеділка по суботу. На вихідні й канікули їздили додому. Думаю, хлопці розгубилися, коли потрапили до водоверті.

Братів поховали 20 червня.

Від початку червня в Україні на водоймах загинули 114 осіб. Дев'ятеро з них — діти. Тіла потопельників знаходили у Волинській, Запорізькій, Він­ницькій, Полтавській, Львівській, Житомирській, Одеській, Черкаській областях та у Києві.

У селі Приморське Кілійського району на Одещині 10-річного Кирила Писаренка накрила хвиля на піщаній косі 18 червня. На море приїхав із Кілії з баскетбольною командою дитячої юнацько-спортивної школи.

Тренер спершу повідомила недостовірну інформацію. Втратили час, каже рятувальник пляжного патруля:

— Ми хвилин 40 шукали дитину вздовж берега. І тільки потім тренер сказала, що хлопця накрило хвилею, — розповідає чоловік.

Кирило Писаренко закінчив п'ятий клас школи №2. Має старшого брата. Мати працює вчителем фізкультури, батько їздить на заробітки.

— Розумний, спортивний хлопчик. З раннього дитинства займався баскетболом, — каже Наталія Чапраз із Кілійської міської ради.

Тіло Кирила знайшли 20 червня. Його винесло на берег неподалік "дикого" пляжу.

У селищі Рокитне на Рівненщині 7 червня під час туристичного походу втопилася школярка.

12-річна Олена із подругою 10-річною Вікторією Бугайчук відійшли від групи і по коліна забрели у воду на піщаному кар'єрі, щоб сфотографуватися. Дно під ними провалилося. Вчителі витягли дітей на берег. Олена була непритомна. До приїзду "швидкої" померла. 10-річну Вікторію забрали до лікарні.

— Дівчина наковталася води, була у стані переохолодження, — розповідає 48-річна Ірина Наумович, заступник головного лікаря райлікарні.

У школі розпочали внутрішнє розслідування. Поліція відкрила провадження за двома статтями: умисне вбивство із позначкою "нещасний випадок" та неналежне виконання обов'язків вчителями.

19 червня із річки Інгул у Миколаєві дістали тіло 16-річного хлопця. Його шукали три дні.

Купався із товаришем неподалік Нижньої набережної. Хлопці вирішили перепливти на протилежний берег, за словами свідків. Один із них пішов під воду. Його шукали водолази.

Тіло передали на судово-медичну експертизу.

У місті Балта на Одещині в річці Кодима втопилася 16-річна дівчина 15 червня.

Відпочивала з подругами. Близько 17:30 вони помітили її зникнення. Викликали рятувальників. За годину дівчину зна­йшли у річці мертвою. Із подругами загиблої працювали психологи.

Тіло 14-річного хлопця дістали з ями на дні річки Лопань у Харкові 14 червня. Підліток із товаришем пірнали з греблі. Після четвертого стрибка один із них не виплив.

До тонучої людини слід підпливати зі спини

 Батьки чи вихователі не мають зводити очей із дітей на водоймі. Навіть якщо там води по коліна, — каже водолаз-рятувальник 29-річна Оксана Чехностренко. Радить, що робити, коли людина тоне.

— Викличте "швидку", рятувальників. Якщо вирішили допомогти самотужки — знайдіть напарника. Бо, коли течія й немає досвіду, є ризик загинути обом.

— У водоймах, де є вирви, купатися заборонено. В таких місцях не працюють водолази. Вибратися звідти нереально. Такі місця мають бути обгороджені чи позначені червоними прапорцями. Також слід вказувати, де є різкий перепад дна та сильні течії.

— До тонучої людини підпливати зі спини. Бо вона налякана, хапатиметься за вас і потягне на дно.

— Не панікуйте, якщо у воді не вистачає дихання чи судомить кінцівки. Інтенсивно махайте рукою, щоб вас помітили. Час від часу лягайте на спину перепочити. Заздалегідь надівайте спеціальний червоний браслет. Він збільшить імовірність того, що вас побачать. Якщо відстань невелика — кричіть.

Зараз ви читаєте новину «114 людей потонули за три тижні літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути