четвер, 13 жовтня 2011 06:00

11 родин виганяють із будинків

"Приватбанк" забирає 11 будинків у жителів села Велика Березна Полонського району Хмельниччини. Виявилося, що на людей без їхнього відома оформили кредити. Будинки — заставне майно. 11 жовтня прокуратура області порушила кримінальну справу.

Селяни грошей не брали. З'ясували, що їх отримував 61-річний Микола Бурко, голова фермерського господарства "Лан". Більшість ошуканих працювали у "Лані".

— Я на фермі ветфельдшером був, — згадує Олександр Степанков, 43 роки. — Здох бичок. Бурко каже: "Ти винен. Або вижену, або візьми кредит під свою хату". Я пояснив, що не дадуть, бо в мене троє дітей прописані. Не дав ніяких документів.

За рік Степанкови дізналися, що під заставу їхньої хати "Приватбанк" видав 100 тис. грн кредиту. Показали справу, там виявилися усі необхідні документи — заява, довідка з бюро технічної інвентаризації та про склад сім'ї.

— Зі справки виходило, що у Саші немає жінки, немає дітей. Хату оцінили у 100 тисяч? Наша хата ніколи таких грошей не стоїла. Ми про все дізналися, коли банк заказним пісьмом повідомляв про суд, — каже Валентина Степанкова, 40 років. — Присилав пісьма і раніше, але Бурко запретив почтальйонові їх нам носити. Наказав нести йому.

Степанкови живуть із того, що здають молоко. Виховують трьох дітей. Фінустанова змушує їх виплатити всю суму кредиту, відсотки і штрафи. Інакше забере хату.

Стару хату пенсіонера Сергія Гуменюка оцінили у 140 тис. грн.

— Зі мною було так, — розповідає Сергій Гуменюк, 71 рік. — Перестріває Бурко, каже: приходьте до мене робити, будете получати хорошу зарплату. Я прийшов. Він говорить: підписуйся за зарплату. І все. А получилося, що то я віддав хату під кредит. Оцінили її у 140 тисяч. У нашому селі ніколи хати так дорого не стоїли. За мою ніхто і 40 тисяч не дасть.

40-річний Володимир Карплюк чи не єдиний, який був у банку.

— Бурко викликав, — пояснює. — Я думав, що по роботі. Каже: підпиши і йди. Я так і зробив. Виявилося, кредит узяв. У мене зарплата була 500 гривень, і то її давали зерном. А по бумагам оказалось, що получаю 3800 гривень.

Позики оформляли і на пенсіонерів, і на інвалідів. Дехто здогадувався, що голова товариства бере на них кредити. Мова йшла про кілька тисяч, які керівник підприємства обіцяв повернути з нового врожаю. Насправді брав сотні тисяч гривень.

— Бурко каже: мені треба 20 тисяч кредиту на добрива, — розповідає Віктор Огороднік, 50 років. — Я ж інвалід, не думав, що на мене оформлять. А виявилося, бухгалтер Бурка написав, що я получаю 5 тисяч зарплати. І мою хату оцінили у 141 тисячу 300 гривень. Тож стопроцентний преступний зговор. Бо Бурко, його бухгалтер і голова Полонської філії "Приватбанку" разом вчилися.

— Сначала Бурко казав, що все виплатить, — говорить Валентина Савчук, 47 років. — А потом став дурачком прикидатися. То з котами говорить, то у собачу будку лізе і гавкає.

Селяни ідуть до подвір'я Миколи Бурка. Господаря немає.

— Я зараз у психіатричній лікарні, — каже телефоном. — У мене діагноз розлад особистості, пов'язаний із хронічним захворюванням судин головного мозку. У всьому винен мій бухгалтер.

Люди ідуть до головного бухгалтера фермерського господарства "Лан" 47-річного Віктора Присяжнюка.

— Я вас просив брати той кредит? Не робіть з мене крайнього! — з порога кричить той і зачиняє двері.

— Я себе погано почуваю. Нічого не можу пояснити, — каже голова сільради 46-річна Ніна Дончук і виходить із кабінету.

Селяни перекривають їй дорогу.

— Ніна! — кричить одна із жінок. — Ти нашо написала, що мої діти прописані в мами? Нашо посвідчувала згоду, ніби ми не проти кредиту?

— Люди, ви мене знаєте! — у відповідь кричить голова сільради. — Я ні в кого рубля не взяла! То, що Бурко так поступив, то Бог його накаже. А я не винна.

Намагається проштовхнутися крізь натовп, комусь телефонує.

— Невинна вона, бачте, — каже услід Наталія Карплюк, 39 років. — Ми коли взнали, прийшли до неї. Вона просила: "Не звертайтеся в прокуратуру, бо мене посадять". Зібрала зі всіх по 2 тисячі і найняла якогось адвоката, якого ми в очі не бачили. Півроку водила нас за ніс, доки не прийшла відписка, що у розгляді справи відмовили. Сволоч!

Від коментарів відмовилася й голова Полонського відділення "Приватбанку".

— Я не можу давати коментарі, — говорить 44-річна Майя Гордійчук. На шиї у неї масивний золотий ланцюг, на піджаку — золота брошка, на одному пальці — золота обручка, на іншому — перстень із коштовним камінням. — Можу сказати, що всі отримали гроші на руки. А куди потім їх діли, їхня справа. Банк хоче повернути позичене. А раз немає коштів, заберемо хату.

Адвокати селян із березня скаржаться у міліцію та прокуратуру.

— Тут класична злочинна група — фермер, бухгалтер, голова сільради, БТІ, банкір, — розповідає юрист Володимир Ковальчук, 36 років. — Фермер погрозами змусив узяти кредит. Усі папери оформляв його бухгалтер. Люди жодних документів не здавали. Подібні папери були лише у сільраді, тож без голови не обійшлося. БТІ проводило оцінку. Як оцінили сільську хату у такі суми, невідомо. Задіяні тут і працівники банку. Не пересвідчилися у платоспроможності клієнта.

Кредити під заставу хат на селян оформляли протягом 2007–2008 років. Люди мають повернути банку разом із відсотками та штрафами близько 2 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «11 родин виганяють із будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути