пʼятниця, 05 березня 2010 07:59

100 запоріжців змушували працювати безкоштовно

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Запоріжці Володимир (ліворуч) і Олександр стоять навпроти обласного управління міліції. Вони розповідали слідчому, як працювали у Хабаровському краї
Запоріжці Володимир (ліворуч) і Олександр стоять навпроти обласного управління міліції. Вони розповідали слідчому, як працювали у Хабаровському краї

"Когда вышел с поезда, вздохнул с облегчением. Ведь я на родине", — розповідає 32-річний Олександр із Запоріжжя. Він чотири місяці безкоштовно працював на залізниці у Хабаровському краї Росії. Замінював старі шпали на нові. — Как бы там ни было, а дома лучше. Рад, что вернулся живым".

Олександр народився у селі Запорізької області. Його виховував батько, який помер. Після армії залишився в обласному центрі. Працював водієм, вантажником, різноробом, винаймав квартиру.

— Ні постійної роботи, ні кутка, — каже. — Заробітків ледь вистачало на їжу. І постійні проблеми через безгрошів"я.

2007 року Олександр дізнався про роботу в Хабаровському краї. Треба було міняти шпали на коліях.

— Я загорівся. Обіцяли 900 доларів плюс проживання, харчування, дорога. До того ж моя мама жила десь у Хабаровському краї. Я не бачив її з дитинства, надіявся знайти. Погодився. Думав, як зароблю, куплю квартиру.

До Хабаровська із компаньйонами їхали поїздом дев"ять днів. Там пройшли медогляд — і знову на потяг до Сибіру.

— Вийшли, а навколо ліс, тайга. 30 градусів морозу і снігу по пояс. Бригадир зустрів, забрав паспорти.

Ремонтники прокидалися о шостій ранку. Після сніданку виїжджали КамАЗом до місця роботи.

— Виривали гвоздодьором костилі, які кріплять рейсу до шпали. Рейси піднімали, старі дерев"яні міняли на нові, бетонні. Все вручну. За день міняли 40-50 шпал, коли місцеві встигали тільки чотири-п"ять. Коли обурювалися, бригадир лаяв. Пресував усіх, хто був незадоволений. Скільки хотіли провчити, не виходило. Тільки доходило до діла — всі ставали в сторону, бо ж на чужині. Кожен сам за себе.

Заробітчани жили у вагонах. В купе по двоє.

— Комфорту ніякого. Часом сиділи без електрики. Постіль обіцяли міняти, але не робили цього. Прати ми не могли. Як відробиш 16 годин, то хочеш тільки спати. Годували в основному кашею. Але то якісь помиї. Ніяких супів, борщів, м"яса. Їжа малокалорійна. Доводилося замовляти продукти з міста, щоб не вмерти.

Скажи спасибо, что я тебя здесь держу

За кілька місяців ремонтники почали тікати.

— Дивишся, а щодня по кілька зникають, — продовжує. — Пішли в купе, а речей нема. Вночі злиняли. Зрозумів, що тут щось нечисто. Та терпів. За чотири місяці відкрилася виразка, гіпертонія серця перейшла з третьої стадії в першу. Забрав у бригадира паспорт, вимагав заплатити за роботу. Дали тільки 10 тисяч рублів на квиток і на харчування в поїзді. Як вийшов у Запоріжжі, в кишені було 100 рублів — 25 гривень. Усе. Але мені хоч на харчування дали, а іншим тільки квиток купували.

У Запоріжжі Олександр працює різноробом. Одружився, чекають дитину.

33-річний запоріжець Володимир про роботу в Сибіру дізнався з оголошення. Йому обіцяли щомісячний розрахунок, але нічого не платили. Довелося тікати.

— Морально не витримував ні роботи, ні бригадира. Вночі вкрав свій паспорт і злиняв до траси. Це за 2 кілометри. За 5 годин дійшов до села. Напросився на роботу в колишній автопарк. Розбирав будівлю і охороняв. Мені нічого не платили, тільки годували і давали притулок. "Скажи спасибо, что я тебя здесь держу", — казав мені шеф. Згодом бригадир мене знайшов, забрав назад на залізницю. Коли вже не міг працювати, купили квиток додому. Все, що заробив за вісім місяців.

У лютому запорізькі міліціонери заарештували п"ятьох чоловіків, які вивозили земляків до Сибіру. Загалом понад 100 потерпілих.

— Росія виділяє пристойні гроші для утримання залізниці в належному стані, — каже 32-річний Ігор Ворона, слідчий Управління по боротьбі зі злочинами, пов"язаними з торгівлею людьми. — На зарплатню, соціальне забезпечення ремонтників, страхові поліси тощо. Всі ці гроші осідали в кишенях цієї п"ятірки. Вони вербували земляків кілька років. Доля деяких заробітчан досі невідома. Зникли безвісти. Організатор же мав 4-поверховий особняк у Запоріжжі, нерухомість в Арабських Еміратах, Іспанії, дорогі машини і пристойні банківські рахунки. Співучасники теж не бідували. Тепер їхнє майно арештоване.

Чоловікам загрожує до 12 років в"язниці.

Зараз ви читаєте новину «100 запоріжців змушували працювати безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути