— Картоплю вирощую кущами, як смородину. Тоді виходить вдвоє більший урожай, — каже Лариса Капуста, 51 рік, із селища Чуднів Житомирської області.
Готувати картоплю до посадки починає на початку березня. У 10-літровому відрі теплої води розчиняє 10 г гуманату натрію та 0,5 г марганцівки. На ніч кладе картоплю.
— Бульба має бути не дрібна. Краще брати велику з кількома паростками. Така швидше проросте.
Вранці дерев'яні ящики застеляє клейонкою і дно посипає тирсою. Шар має бути товщиною з 2 см. Виймає картоплю з розчину. Кладе в ящик і засипає ще одним шаром тирси. Повторює так двічі. Картоплю кладе не близько одна до одної, щоб не пообламувалися майбутні паростки.
— Кожен шар обприскую борним розчином, щоб тирса була вологою і картопля швидше проростала.
У 1 л води розводить 3 г борної кислоти, 5 г мідного купоросу та 1 г марганцівки. Перемішує, наливає в пульверизатор та обприскує. Ставить у літній кухні, щоб температура була не нижче +16°С.
— Через три тижні з'являються гарні паростки, і можна готуватися до посадки.
Переорює землю і робить плужком рядки. Копає ямки на глибину лопати. Відстань між ними має бути з півметра в завдовжки та не менше метра завширшки. На дно кладе трохи перегною, жменю попелу і картоплину.
— Попіл добре підживлює картоплю, і вона вся сходить.
Коли з'являються сходи, формує з них кущ. Залишає два центральні пагони, бічні розкладає по землі навкруг, як промінчики сонця. Щоб не піднімалися, прикладає грудкою землі. Зверху присипає розпушеним ґрунтом. Так картопля пускає нові пагони і дає гарний урожай.
— Доглядаю за такою картоплею, як звичайно. Просапую і підгортаю. З однієї картоплини виходить півтора відра врожаю.
Коментарі