Ексклюзиви
середа, 24 вересня 2008 18:02

Восени саджають зерняткові дерева

У жовтні й на початку листопада висаджують зерняткові дерева: яблуні, груші, айву. Дерева скидають листя, а бруньки дерев"яніють, тому морози їм не зашкодять.

— За рік до посадки бажано очистити ділянку від бур"янів і вивести шкідників, — радить завідувач лабораторії зерняткових культур Інституту помології ім. Л. П. Симиренка Світлана Гоменюк, 36 років. — Якщо в землі є личинки хруща, на ділянці бажано спершу посіяти жито чи гірчицю, а потім перекопати ґрунт. Якщо цього не встигли зробити, при посадці в ямку додають препарат "Круїзер" у вигляді болтушки.

Ямку під саджанець викопують за день-два до посадки, на дно кладуть перегній і додають кілька грамів нітроамофоски. Глибину ямки розраховують так, щоб місце підщепи знаходилося над землею, а коріння було прикрите. У карликових підщеп місце щеплення на зиму бажано захистити від морозів. Якщо на ділянці близько знаходяться підземні води, у ямці роблять дренаж із камінців.

— Після посадки деревця бажано полити двома-трьома відрами води, — каже Світлана Гоменюк. — Поливати потрібно навіть у дощову погоду, щоб саджанець укоренився. Ґрунт над деревцем обов"язково мульчують.

Восени також висаджують кущі смородини. Кісточкові деревця краще садити навесні, вони бояться морозів.

Зараз ви читаєте новину «Восени саджають зерняткові дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути